Лидерът на крайнодясната италианска партия "Лига" Матео Салвини е пресметнал, че популистките и националистическите партии ще контролират най-малко 150 места в 751-местния парламент, информира АП.

Все още продължава преброяването, но Салвини коментира пред обществената телевизия RAI, че "Лига", "Национален сбор" на Марин льо Пен и Партия "Брекзит" на Найджъл Фараж заедно трябва да контролират 90 места. Според него и други популистки партии в Групата "Европа на нациите и свободите" могат да увеличат местата им до 150.

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа
на живо

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа

Въпреки че евроскептиците и популистите не оправдаха прогнозите за възход

Според предварителните резултати "Европа на нациите и свободите" към момента има 58 места в сравнение с 36 през 2014 г.

Салвини отбеляза, че не брои други партии, като ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан, която принадлежи към ЕНП. Вицепремиерът на Италия допълни, че изборите са изпратили силен сигнал на традиционните партии, че "европейските народи искат различна Европа".

Първите резултати показват, че "Лига" на Салвини печели изборите с 34% подкрепа. През 2014 г. беше предимно регионална партия с 6% подкрепа. Друг интересен развой в страната е възраждането на Демократическата партия, която е втора с 22%. Губещите са Движение "Пет звезди", които получават 17,7%.