Няма значение какво е името. Най-важното нещо за френския президент Еманюел Макрон е какво не трябва да включва, пише "Политико".

"Република, напред!" на Макрон и техните съюзници от Алианса на либералите и демократите за Европа от месеци обмислят име за новата им група в Европейския парламент. За партията на Макрон избягването на "либерал" е задължително, тъй като както по света, така и във Франция се възприема негативно, защото представлява безсърдечния ултракапитализъм.

Официален представител разкри част от имената, които се обсъждат: "Възродена Европа", "Европейците", "Европа, напред" и нещо, в което се включва "Европа".

Във вторник Натали Лоазо, която води листата "Ренесанс " на Макрон на изборите за Европейски парламент и Доминик Рике, френски центрист, който също е от листата на френския лидер, се срещнаха с лидера на либералите Ги Верхофстат и други високопоставени фигури, "за да се опознаят" и за да обсъдят ролята на новата група, обявиха източници от партията на Макрон от либералите.

Според предварителните резултати либералите в новия парламент ще имат 105 места в сравнение с 67 преди пет години благодарение на присъединяването на партията на Макрон. Френската делегация е най-голямата в новата група.

Отне известно време на "Република, напред!" официално да се присъедини към либералите, намирането на ново име също няма да е лесно. Но източник, запознат с преговорите, отбеляза, че ще постигнат споразумение "до няколко седмици".