Германският канцлер Ангела Меркел говори твърдо в подкрепа на Манфред Вебер да поеме управлението на Европейската комисия, информират АП и "Политико".

Вебер, член на Християндемократическия съюз на Меркел в Германия, е кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия.

Меркел иска бързо решение за нов шеф на ЕК

Меркел иска бързо решение за нов шеф на ЕК

Меркел направи първи коментар след проведените през миналата седмица избори за Европейски парламент

Меркел отбеляза преди днешната среща на върха на ЕС, че напълно подкрепя системата за избор на наследник на Жан-Клод Юнкер, която се основава на кандидатите, предложени от парламентарните групи. Предпочита се от мнозина в Европейския парламент, но не и от френския президент Еманюел Макрон.

"Все още имаме много време преди срещата на върха" на 20-21 юни, обяви Меркел. Има опасения, че лидерите може и да не достигнат до решение, което ще доведе до извънредни срещи.

По думите й, въпреки че не "всички партии в голямата коалиция" подкрепят Вебер, има предвид социалдемократите - германското правителство подкрепя така наречения процес "водещ кандидат" (Spitzenkandidat).

Меркел каза още, че тази вечер лидерите ще разменят първи мнения за ситуацията след евровота.

"Като член на ЕНП, разбира се, аз ще настоявам за Манфред Вебер", подчерта Меркел.

Париж и Берлин в сблъсък за наследник на Юнкер

Париж и Берлин в сблъсък за наследник на Юнкер

Меркел подкрепя германския евродепутат Манфред Вебер

В съобщение лидерът на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстат повтори, че е против Spitzenkandidat.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че кандидатите за топ позициите в ЕС трябва да са "опитни и да се ползват с доверие".

Той отсече, че не иска да споменава имена. Запитан за еврокомисаря по търговията Маргрете Вестагер, Макрон коментира, че тя е една от тези, които са способни да поемат лидерска роля. Той също спомена главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и Франс Тимерманс. Не посочи името на Манфред Вебер.

Снимка 425851

Източник: ЕПА

Макрон очерта широк дневен ред за обновяване на Европа, който ще включва борба с климатичните промени, нови технологии, откриване на работни места, икономически растеж, социална защита като минимална заплата, гранична защита, миграция и задълбочаване на еврозоната.

"Трябва да изберем хора на базата на амбицията им", категоричен е Макрон.

Френският президент разкри, че ще се срещне с лидерите на Вишеградската четворка, германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.