Да си италианец в Брюксел вече не е толкова добре. Официални представители и дипломати се шегуват как страната се е превърнала в ирелевантна при решенията за големите назначения в ЕС. Италекзит вече е реалност от политическа гледна точка, отколкото от икономическа перспектива. Това е като малък шок за общност, където към този момент италианци заемат част от топ позициите: Марио Драги, Федерика Могерини и Антонио Таяни, пише "Политико".

Без конкретни решения на срещата на евролидерите в Брюксел

Без конкретни решения на срещата на евролидерите в Брюксел

Те се събраха, за да обсъдят резултатите от изборите...

Картината от проведената вчера извънредна среща на върха на ЕС показа премиера на Италия Джузепе Конте малко изгубен в залата преди да подходи към премиера на Люксембург Ксавие Бетел и да си сложи ръката върху рамото му.

Конте, за разлика от Марк Рюте, Ангела Меркел, Еманюел Макрон и много други, не участва в двустранни срещи преди съществените разговори на евролидерите. Той пристигна няколко минути преди началото им.

Както обикновено, Конте говори предимно за вътрешни проблеми. За няколко секунди той говори и за Европа. Той използва времето, за да каже колко голяма и важна е Италия: "Сега не е моментът да кажа кой комисар (Рим иска)...Ние със сигурност ще имаме възможности Италия да получи ролята, която заслужава".

Дипломати коментират, че най-вероятно Рим ще получи комисарско място с въпроси към Корепер І (като вътрешните пазари), но нищо подобно като търговията (една от опциите, която наскоро спомена Матео Салвини) или където се провеждат сериозни политики.

Конклав в Брюксел - срещата на евролидерите без мобилни телефони

Конклав в Брюксел - срещата на евролидерите без мобилни телефони

Трети дипломат отбеляза, че лидерите просто ще бъдат помолени да оставят телефоните си отвън

Други дипломати отбелязаха, че ако Италия предложи политици от "Лига", Рим никога няма да получи подкрепата на мнозинството в Европейския парламент, дори и да стане някакво чудо, те ще получат нещо като комисарски пост без портфейл.

Но някои дипломати, които подчертават, че Италия е твърде голяма, за да напусне, особено с огромния си дълг, е бомба със закъснител, която може да засегне останалата част от еврозоната. Дипломати в Рим се съмняват дали Салвини и Луиджи ди Майо знаят как да играят голямата игра в ЕС.