Вицепремиерът на Италия и лидер на "Лига" Матео Салвини заяви, че европейските избори създадоха "нова география" с антиелитистки настроения в ЕС. Но изобщо не е сигурно дали той ще успее да състави блок от партии, които споделят евроскептична, антиимигрантска и антимюсюлманска платформа, информира АП.

Салвини, чиято парти спечели евроизборите в Италия с 34% подкрепа, се надява 100-150 евродепутати да се борят срещу по-задълбочената интеграция в 751-местния парламент.

Салвини иска съюз с Льо Пен и Фараж, очаква 150 места за евроскептиците

Салвини иска съюз с Льо Пен и Фараж, очаква 150 места за евроскептиците

"Лига", "Национален сбор" на Марин льо Пен и Партия "Брекзит" на Найджъл Фараж заедно трябва да контролират 90 места

Групата "Европа на нациите и свободите", която включва "Лига" на Салвини и крайнодесни лидери от Франция, Германия и Холандия, получава 58 места след четиридневните избори за Европейски парламент. "Национален сбор" на Марин льо Пен ще има 22 места в допълнение към 28-те на Салвини, което ги прави доминиращите играчи в групата.

Салвини търси подкрепата на евроскетичните лидери в Полша, Унгария и Великобритания.

Победите им означават, че "има желание за бъдеще, има желание за промяна, има желание за работа, има желание за достойнство", обяви Салвини.

Но към момента не е ясно дали лидери на други популистки партии ще отговорят на призива на крайнодесния италиански лидер.

Крайнодясната партия "Лига" на Салвини е водеща политическа сила в Италия

Крайнодясната партия "Лига" на Салвини е водеща политическа сила в Италия

Движение "Пет звезди" се бори за второто място с лявоцентристката Демократическа партия

Найджъл Фараж, председател на Партия "Брекзит", изглежда не иска алианси в политически съюз, който планира да напусне. Полската "Право и справедливост" не е доволна от симпатиите на Салвини и Льо Пен към Русия. Унгарският премиер Виктор Орбан пък не показва, че желае ФИДЕС да напусне Европейската народна партия.

Анализаторът Петер Креко коментира, че Орбан рискува да изгуби влиянието си в Европа, ако излезе от Европейската народна партия.

"Няма пробив на популистите, крайнодесните атниимигрантски сили", отбеляза Креко, изпълнителен директор на консултантската фирма Political Capital в Будапещ.

Салвини усеща "промяна във въздуха" в Италия и Европа

Салвини усеща "промяна във въздуха" в Италия и Европа

Победа на партията му ще "промени всичко в Европа"

"Големите мечти за голяма евроскептична група изглежда по-скоро са идеалистични", смята експертът.

Салвини също иска да привлече партии от Чехия, Швеция и Испания, след като получи предварително обещание от "Истински финландци" и Датската народна партия.

"Трябва да създадем алтернатива и за да го направим, вие трябва да влезете в играта. Не го правите като отказвате", смята Салвини.

Професорът по европейско право към Bocconi University в Милано Елеанор Спавента коментира, че реалното влияние ще бъде да блокират европейско законодателство, което не харесват.

"Това, което могат да направят, е да бъдат много деструктивни", смята университетският преподавател.

Волфганго Пиколи, анализатор от Teneo, смята, че "популистките партии ще използват представителството си в Европейския парламент да създават шум".