Твърдолинейният противник на мигрантите Матео Салвини, който е вътрешен министър на Италия и председател на дяснопопулистката партия "Лига", коментира, че усеща "промяна във въздуха" и че победа на партията му ще "промени всичко в Европа", съобщава "Асошиейтед прес".

Салвини: Готов съм да преговарям с Меркел и Макрон за промяна на правилата на ЕС

Салвини: Готов съм да преговарям с Меркел и Макрон за промяна на правилата на ЕС

Салвини поясни, че не е възможно да се намали данъчната тежест при съществуващите правила на ЕС, а Рим не иска да увеличава дълга си

"Лига" на Салвини се опитва са сформира съюз от националистически и популистки партии, за да упражнява повече власт в Европейския парламент по отношение на делата на Европейския съюз. Той проведе непреклонна предизборна кампания в цяла Италия и се превърна в лицето на крайната десница в Европа, говорейки срещу мигрантите и влиянието на мюсюлманите в Европа.

"Лига", която до неотдавна беше само регионална сила в Северна Италия, набира сила в цялата страна. Тя е младши партньор в коалиционното правителство с антиелитисткото Движение "Пет звезди", но коалицията е доста нестабилна. Салвини може да се изкуши да сложи край на партньорството, за да потърси нови парламентарни избори в Италия, ако изборните му резултати на евроизборите са добри.

Евроскептиците водят в Италия и Франция?

Евроскептиците водят в Италия и Франция?

Във Франция "Национален сбор" на крайнодесния лидер Марин льо Пен се очаква да спечели 24% от гласовете, което е с 1% в сравнение с изборите от 2014 г.

Ала днес той гласува в европейските избори и отхвърли спекулациите, че се стреми към нови избори.

Той каза пред журналисти, че "аз съм заинтересован да спечеля в Италия, за да променя Европа", цитира го италианската информационна агенция АНСА.