Париж и Берлин са в сблъсък за наследник на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след слабото представяне на дясноцентристите на изборите за Европейски парламент, разклатило позициите на избора на канцлера на Германия Ангела Меркел за поста, пише "Гардиън".

Меркел подкрепя германския евродепутат Манфред Вебер, който води Европейската народна партия. Но френският лидер Еманюел Макрон е против кандидатурата на Вебер. 

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа
на живо

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа

Въпреки че евроскептиците и популистите не оправдаха прогнозите за възход

Тази вечер евролидерите ще проведат извънредна среща на върха, с която ще поставят начало на тежки обсъждания за номиниране на кандидатите за топ позициите в Европейския съюз на фона на изборните резултати, които отслабиха традиционните партии.

Европейската народна партия остава най-голямата в Европейския парламент, но губи мнозинството си в коалиция с Партията на европейските социалисти, което принуди Вебер да признае, че "центърът се свива".

Социалдемократите също са с по-слаби резултати въпреки изненадващо силното им представяне в Испания и Холандия, където спечелиха евроизборите.

Евроизборите приключиха, започва битката за топ позициите в ЕС

Евроизборите приключиха, започва битката за топ позициите в ЕС

28-те държавни глави и правителствени ръководители ще се срещнат в Брюксел във вторник

За първи път от 40 г. двете основни политически групи няма да имат стабилно мнозинство, което им позволяваше да запълват топ позициите в ЕС и да прокарват дневния ред. Избраният от страните членки кандидат за Европейската комисия трябва да бъде одобрен от мнозинството в европарламента.

Големите победители от изборите са Зелените и либералите.

Според така наречения процес "водещ кандидат" (Spitzenkandidat), който беше използван при назначаването на Юнкер на поста шеф на ЕК през 2014 г., кандидатът на най-голямата партия се очаква да заеме най-висшия пост в ЕС.

Меркел иска бързо решение за нов шеф на ЕК

Меркел иска бързо решение за нов шеф на ЕК

Меркел направи първи коментар след проведените през миналата седмица избори за Европейски парламент

Но Макрон, който отдавна предупреждава, че не подкрепя този процес, проведе разговори с испанския премиер Педро Санчес в понеделник вечерта в опит за формиране на "прогресивен алианс".

В съобщение партията на Макрон и либералите в Европейския парламент заявяват, че новият баланс на силите в Европейския парламент призовава за кандидат за председател на Комисията, който ще бъде подкрепен от мнозинството, а не по партийна линия.

По-рано се появи информация, че Макрон може да подкрепи Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС за Брекзит. Но Меркел е категорична, че трябва да е един от кандидатите за шеф на ЕК. 

След Юнкер - трима претенденти и един черен кон искат властта в ЕС

След Юнкер - трима претенденти и един черен кон искат властта в ЕС

Тимерманс: Можем да започнем да си играем на тронове - на това кой каква длъжност получава, но това е правилният ред