Европейските избори приключиха. Битката за топ позициите в Европа започва, пише "Гардиън".

28-те държавни глави и правителствени ръководители ще се срещнат в Брюксел във вторник на специална работна вечеря, за да обсъдят резултатите от изборите и кандидатите за основните позиции в ЕС.

14-те жени, които могат да оглавят ЕС

14-те жени, които могат да оглавят ЕС

В момента само една жена заема топ пост в ЕС

Брекзит определено не е в менюто, но премиерът на Великобритания Тереза Мей ще присъства. Това ще е едно от последните й участия на срещи на върха на ЕС.

Лидерите трябва да изберат кандидати за пет топ позиции: председатели на Европейската комисия, Европейския съвет, Европейския парламент, Европейската централна банка и шеф за външната политика на ЕС.

Испания ще се опита да увеличи влиянието си в ЕС, след като Социалистическата партия спечели изборите за Европейски парламент. Тази вече премиерът Педро Санчес ще вечеря с френския лидер Еманюел Макрон в Елисейския дворец, а утре ще се срещне с Ангела Меркел.

Испанското правителство мисли, че традиционната "френско-германска двойка", която оказва влияние върху европейските решения от десетилетия, вече не работи.

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа
на живо

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа

Въпреки че евроскептиците и популистите не оправдаха прогнозите за възход

Франция и Германия показаха, че повече не са в позиция да водят Европа напред. Повече държави трябва да участват в управлението, обяви външният министър на Испания Жозеп Борел.

Борел, бивш председател на Европейския парламент, би искал да наследи италианката Федерика Могерини на поста шеф за външната политика на ЕС.