Mиналата седмица председателят на Европейския съвет Доналд Туск обеща да се бори за географски, демографски, политически и полов баланс сред кандидатите за челни позиции в ЕС. Но равенство между половете на най-висшите позиции в ЕС може би е "трудно да се постигне", каза той пред журналисти след неофициалната среща в Румъния.

В момента само една жена заема топ пост в ЕС - Федерика Могерини, която е върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи. И повечето спрягани имена за бъдещи лидери на Европейската комисия, Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската централна банка са мъже.

Спрягат Кристалина Георгиева за шеф на ЕК

Спрягат Кристалина Георгиева за шеф на ЕК

Тя има редица предимства за спечелването на поста

Въпреки това "Политико" представя списък с 14 жени, които са потенциални кандидати да заемат висока длъжност в Общността:

Ангела Меркел

През миналата година "Кралицата на Европа" обяви, че ще се оттегли от управлението на страната през 2021 г., което доведе до спекулации, че може да заеме голям пост в ЕС. Но наскоро Меркел коментира, че не е заинтересована да поеме Европейската комисия или Европейския съвет. В допълнение тя изрази подкрепа за Манфред Вебер, водещ кандидат на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия. Тази седмица тя ще се присъедини към кампанията му в Хърватия. Въпреки това името на Меркел постоянно се спряга за топ постове в ЕС.

Далия Грибаускайте

Президентът на Литва, чиито мандат изтича, е един от най-опитните политици в ЕС. Нейното име често се спряга като възможен наследник на Туск. В Брюксел тя също е позната с откровеността и хумора си. Преди да стане президент през 2009 г. тя беше финансов министър и еврокомисар. Дипломат от ЕС я описа като "сериозен съперник" за следващ председател на Европейския съвет и един от малкото потенциални кандидати от Източна Европа. Но тя е малко позната извън Литва и Брюксел.

Маргрете Вестагер

Много години датският комисар по конкуренцията, прогресивен еврократ, бе първият избор да оглави Комисията. Тя получава широка подкрепа за силата си да се справи с американски гиганти като Google и Apple. Тя е един от седемте либерални кандидати за поста шеф на Европейската комисия. Вестагер има съюзници и от неочаквани места. Високопоставен представител на унгарската управляваща партия ФИДЕС коментира, че тя е "реалистичен избор" за председател на Европейската комисия.

"Мисля, че тя е по-приемлив кандидат за Унгария от Тимерманс", поясни представителят.

Но е малко вероятно Дания да номинира Вестагер за поста.

Кристалина Георгиева

В момента Георгиева е шеф на Световната банка. Българският икономист е високо уважаван в Брюксел. Тя има голям опит в столицата на Европа, където служи като комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. След това тя стана заместник-председател на Комисията с ресор бюджет. Нейната сила: тя е сред малкото кандидати от Източна Европа и е свързана с Европейската народна партия.

Кристин Лагард

На почти всички европейски избори името на настоящия директор на Международния валутен фонд се спряга като потенциален кандидат за шеф на Комисията или на Европейската централна банка. През миналата година тя заяви пред "Файненшъл таймс", че не се интересува от двата поста в Европа.

Натали Лоазо

Натали Лоазо беше малко известен държавен служител във Франция преди да се присъедини към партията на френския президент Еманюел Макрон. Но тя си спечели симпатиите на своите колеги заради вниманието към детайлите, докато работи като министър по европейските въпроси на Франция и представител на страната в Съвета на ЕС. Въпреки че няма управленски опит, изискван, за да поеме поста на председател на Европейския съвет, Лоазо може да поеме новата група на Макрон в Европейския парламент и дори да стане председател на законодателния орган.

Марийд Макгуинс

Марийд Макгуинс е първи заместник-председател на Европейския парламент и член на Европейската народна партия. Ирландката автоматично се превръща във водещ кандидат за поста председател на Европейския парламент. Политиците са склонни да покажат солидарност с Ирландия в момент, когато несигурността около Брекзит се запазва. Вероятно тя ще получи силна подкрепа от правителството си. Но ирландката ще срещне сериозна конкуренция в лицето на лидера на либералите Ги Верхофстат, ако Европейската народна партия вземе лидерството на Комисията.

Хеле Торнинг-Шмит

Бившият премиер на Дания е едно от тези имена, които редовно се споменават в Брюксел. Завършила Колежа на Европа и бивш евродепутат, който е работил за Комисията, Торнинг-Шмит има необходимия управленски опит, за да поеме Европейския съвет или Европейската комисия.

Възможни жени еврокомисари

Катарина Барли

Наскоро проведено проучване показва, че германският правосъден министър е добре познат на германците. Барли оглавява листата на Социалдемократическата партия на Германия на евроизборите. Ако Вебер оглави Комисията, Барли няма да получи пост в органа. Но ако не бъде избран друг германец, Меркел иска да се хареса на социалдемократите и вероятно ще препоръча Барли за еврокомисар.

Вера Йоурова

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова има подкрепата на премиера Андрей Бабиш да продължи да бъде еврокомисарят на Чехия. По-рано тази година тя обяви, че си харесва работата и иска да остане.

Беата Шидло

Бившият полски премиер е кандидат за евродепутат от листата на управляващата полска партия "Право и справедливост". В момента 56-годишната е вицепремиер.

Надя Калвино

Испанският икономически министър е запознат с делата в Брюксел. Между 2014 и 2018 г. тя заемаше длъжността генерален директор на отдела по бюджет към Комисията, а впоследствие работи за отдела за вътрешен пазар и отдела за конкуренция. Тя е напълно подготвена да поеме търговията, вътрешния пазар, бюджета или конкуренцията в Европейската комисия. Шансовете на Калвино зависят от това дали Жозеп Борел - водещият кандидат на испанските социалисти - ще поеме пост в Европейската комисия.

Мария Мануел Маркес

66-годишният министър е кандидат за евродепутат от листата на премиера на Португалия Антониу Коща. Тя е уважавана за работата й като министър на администрацията. Маркес би искала да "модернизира администрацията на ЕС".

Енико Гьори

50-годишният унгарски дипломат в Испания е кандидат от листата на партия ФИДЕС. Тя е работила като парламентарен съветник по делата на ЕС през 1992 г., също като посланик в Италия и като държавен секретар за европейските въпроси по време на председателството на Съвета на ЕС от страна на Унгария през 2011 г.