След Жан-Клод Юнкер: Трима претенденти и един черен кон искат изпълнителната власт в ЕС. Повече от 200 милиона европейци гласуваха в 28 държави и се сформира нов Европейски парламент, но все по-близо ли сме до това, кой ще ръководи тази власт, пише Japan Times.

Юнкер се оттегля като председател на ЕК тази година, а лидерите на ЕС искат да се създаде изцяло нов екип. Те ще се срещнат във вторник, но засега няма споразумение за име, нито за метод за намиране на такова име.

Висши членове на Европейския парламент ще се опитат да настояват някой, който е участвал в кампанията, тъй като един от техните водещи кандидати трябва да получи тази позиция.

Но Европейският съвет на националните лидери няма да се откаже от правото си, закодирано в Европейския договор, да избере кандидат, който да бъде ратифициран от законодателите.

Тихият шампион в дясно - Манфред Вебер мисли за себе си като за фаворит, а парламентарната група от дясноцентристката ЕНП заяви, че е решено, че ще получи подкрепа, когато лидерите се срещнат.

Вебер: Евровотът отслаби политическия център

Вебер: Евровотът отслаби политическия център

ЕНП гарантира стабилност

Но 46-годишният баварски консерватор, инженер по образование, ще се опита да убеди скептиците като френския президент Еманюел Макрон.

За разлика от Юнкер, бившия премиер на Люксембург, и други председатели на Комисията, Вебер няма управленски опит на национално или европейско равнище.

Ангела Меркел обеща да подкрепи Вебер, а лидерът на ЕНП Джоузеф Доул настоя след гласуването, че партията е спечелила и че кандидатът трябва да получи поста.

ЕНП все още е най-голямата група, но загуби местата си и Вебер призна: "Днес не чувствам истинска мощна победа."

Сама сред кандидатите, еврокомисарят по конкуренцията Маргарет Вестагер имаше звезден старт. Тя е звезда и в напускащата администрация на ЕС, бич за американските интернет гиганти, които накараха президента Доналд Тръмп да се оплаче от европейската "данъчна дама".

Но тя има подкрепата на либералния блок, който като че ли си осигурява само около 100 места в новия парламент, отслабвайки всяка претенция за избирателен мандат.

ЕНП и ПЕС губят мнозинството си в ЕП за първи път от 1979 г.
на живо

ЕНП и ПЕС губят мнозинството си в ЕП за първи път от 1979 г.

ЕНП за пореден път печели изборите за Европейски парламент

Макрон може да я подкрепи като алтернатива на Вебер, а председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск даде да се разбере, че жена трябва да получи поне една от най-добрите позиции в Европа.

Запитана за по-силния изборен резултат на ЕНП, Вестагер се позова на доклада си за антитръстови действия: "Монополът на властта е нарушен."

58-годишният бивш холандски външен министър Франс Тимерманс работи като заместник на Юнкер и стартира правните предизвикателства на ЕС срещу правителствата на Полша и Унгария. В Съвета има само пет социалистически лидери, които могат да го подкрепят.

Всяка надежда, която може да има е Зелените, либералите и социалистите да се обединят зад прогресивния дневен ред.

"Изобщо не претендирам за нищо", обясни той, след като групата на S&D загуби места в ЕП. "Надявам се, че ще събера коалиция с програма, от която се нуждаем през следващите пет години".

"Въз основа на програма и коалиция, можем да започнем да си играем на тронове - на това кой каква длъжност получава. Но това е правилният ред", обясни Тимерманс.

Тимерманс изключва коалиция с крайнодесните в ЕП

Тимерманс изключва коалиция с крайнодесните в ЕП

Той призова за "прогресивно" мнозинство

Бившият външен министър, а сега и преговарящият по въпросите на ЕС за Брекзит Мишел Барние, 68-годишен французин, не е топ избор за Комисията - но определено не е и последен.

Той е ветеран в Брюкселс много близки съюзници в парламента, дори и да не се присъедини към процеса да се пребори за най-високата длъжност.

Подобно на Вебер и голям брой европейски лидери, включително Меркел, той е от дясно-дясната група на ЕНП.

И подобно на Макрон, той поне е френцузин, в момент, когато мнозина в Париж на свой ред искат да ръководят Комисията или поне нещо голямо - като Европейската централна банка.

Но депутатите изглежда са решени да уважават процеса, а ако Макрон блокира човека на Меркел, тя едва ли ще одобри неговия.

"Политико": 12 души, които унищожиха евроизборите

"Политико": 12 души, които унищожиха евроизборите

Как най-големият демократичен експеримент в света се докара до тук?