След евроизборите се очаква центристка коалиция да има решаваща роля в Европарламента, показва доклад за изследване на Европейския съвет за външна политика

ЕСВП работи и с председателя на Центъра за либерални стратегии - Иван Кръстев.

Докладът "Решаващата роля на мейнстрийма: прогнози за изборите за Европейски парламент" е част от проекта "Unlock Europe"s Majority". Той изследва възможните партийни коалиции в Европейския парламент (ЕП), както и вероятното разпределение на членовете на ЕП в рамките на парламентарните групи.

Страните, проучвани от YouGov в рамките на проекта, включват: Австрия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Испания и Швеция. Теренната работа е проведена в периода 23 януари - 25 февруари 2019 г. В други държави има фокус-групи.

Според данните, събрани в 14 държави-членки, от които идват около 80% от местата в ЕП, има отчетлива вероятност анти-европейските партии да формират втората най-голяма партийна група, със или без Обединеното кралство.

Според проучването голямата коалиция между Център-дясното (ЕНП) и Социалистите (С&Д) за пръв път ще загуби своето мнозинство. Очаква се Либералите (АЛДЕ) и/или Зелените да имат около 43%. Анти-европейските партии могат да формират втората най-голяма коалиция в Европейския парламент, със или без участието на Обединеното кралство, показва изследването.

В новия ЕП след вота вероятно ще има три групи: Левия блок с 34%, Десния блок с 32% и анти-ЕС партиите с 35% от местата.

Според анализа, про-европейските партии трябва да помислят отвъд традиционните политически семейства и начина, по който те се борят за места в ЕС.

От решаващо значение е мейнстрийм партиите да помислят как да позиционират себе си като символи на промяната, в среда, в която анти-европейските партии ги определят като защитници на статуквото в Европа, съветват авторите на изследването. В противен случай те попадат в среда, в която анти-европейските партии ще ги изобразяват като защитници на статуквото в Европа.

Според доклада, във всеки възможен сценарий Европейският парламент ще бъде балансиран между три големи групи. Това означава, че Центристка коалиция би имала потенциална решаваща роля в договорките между групите.

Докладът защитава тезата, че "всичко ще зависи от коалицията, която мейнстрийм партиите ще формират помежду си, и как те ще си сътрудничат, за да попречат на формирането на анти-европейска коалиция в следващия Европейски парламент".

Про-европейците трябва да ускорят опитите си да мислят отвъд традиционните политически семейства, когато се борят за места в ЕП, показват изводите от проучването.

Според доклада, ролята на Великобритания ще бъде критична в битката на идеи в кампанията за тези избори, защото участието на Обединеното кралство вероятно ще убеди анти-европейските партии, че ЕС е незаменим.

Аргументът би бил: "Великобритания искаше да напусне клуба, но не ѝ беше позволено", тълкуват от Европейския съвет за външна политика. Такъв аргумент е потенциално силен в светлината на прогнозите за нова Брекзит партия. Проучването на ЕСВП и YouGov също така показва, че 2/3 от избирателите смятат, че животът на децата им ще е по-лош от техния собствен.

След изборите за ЕП през май, новият състав на европарламента ще бъдат до известна степен по-десни и по-малко позитивно настроени по отношение на ЕС. ЕП ще има малко повече евроскептици след Брекзит, без нито една група, която да бъде повече про-европейска, отколкото в предходния парламент.

Про-европейските партии да насочат посланието си към проблемите, които те искат Европа да реши след изборите, а не върху европейските институции. За различните страни тези страни са различни. Много европейски избиратели дават приоритет на достъпните жилища, икономическия ръст, социалната интеграция и кохезионната политика, борбата с корупцията и действията за намаляване на климатичните промени.

Според изследването, про-европейските партии трябва да разпространят своето послание през месец май и да започнат изпълнението на обещаното веднага след изборите за ЕП.

"Следващият ЕП ще бъде силно фрагментиран, без ясно мнозинство и поляризация на политическата сила, с радикално различни виждания за бъдещето на Европа, борещи се за влияние.". Това е мнението на Саймън Хикс, директор по изследванията и Харолд Ласки професор в Лондонското училище по икономика и политически науки, както и гост-сътрудник на ЕСВП.

Авторите на доклада са Саймън Хикс, Майкъл Марш, Кевин Кънингам и Сузи Денисън. Проектът "Unlock Europe"s Majority"цели да противодейства на възхода на анти-европейските сили и да покаже как интернационалистите и напредничавите партии могат ефективно да отключат и обединят умерените гласове в цяла Европа. Проектът се разпространява активно в пет държави-членки и също така присъства в още девет страни от ЕС, най-значими по отношение на броя парламентарни места. Допълнителна информация на: https://www.ecfr.eu/europeanpower/unlock. 

ЕСВП работи и с председателя на Центъра за либерални стратегии - Иван Кръстев. Европейски съвет за външна политика е паневропейски тинк-танк. Стартирал през 2007 г., неговата цел е да провежда научни изследвания и да насърчава информирани дебати в Европа за развитието на последователна и ефективна външна политика, базирана на европейските ценности. ЕСВП е независима неправителствена организация и се финансира от различни източници. За повече информация: www.ecfr.eu/about/donors.