Зелена вълна, а не евроскептичен възход, пише "Политико", като анализира първите резултати от изборите за Европейски парламент.

Няма евроскептичен или националистически възход. Всяка група е в рамките на три места разлика от прогнозите на "Политико". Изключение са Зелените, които печелят 10 места над прогнозите преди изборите (66 спрямо 56 места).

Франция в момента е най-интересното бойно поле. "Национален сбор" на френския крайнодесен политик Марин льо Пен води на движението Ренесанс на президента Еманюел Макрон, но не печели осезаемо спрямо 2014 г. Движението на Макрон може да завърши второ, но има шанс за мястото на председател на Европейската комисия (възможно френският политик Мишел Барние), като се има предвид катастрофалното представяне на "Републиканците".

"Национален сбор" на Марин льо Пен води във Франция

"Национален сбор" на Марин льо Пен води във Франция

Партията получава 24%

Те са пред социалистите и губят като тях повече от половината от гласовете си. Социалистите пък са малко над прага от 5% за влизане в парламента.

Зелените изглежда са най-големите победители в Западна Европа, с 12% във Франция и над 20% в Германия, въпреки че Източна Европа вероятно ще си остане пустиня що се отнася до гласове за природозащитници.

Партията на Меркел печели изборите за ЕП, „Зелена” вълна в Германия

Партията на Меркел печели изборите за ЕП, „Зелена” вълна в Германия

Зелените са втори

Въпреки че Зелените регистрират най-доброто си представяне в историята, либералите (+35) и алиансът на Матео Салвини (+31) са на път да подобрят резултатите си от 2014 г. с най-голямата разлика.

В конкуренцията за най-голяма социалистическа партия испанските социалисти най-вероятно ще изпреварят Социалдемократическата партия на Германия и Лейбъристката партия на Великобритания. Само Демократическата партия на Италия е близо до испанците. Като цяло про-ЕС силите в Испания имат страхотна нощ.

Социалистите печелят в Испания, поражение за Народната партия

Социалистите печелят в Испания, поражение за Народната партия

Карлес Пучдемон вероятно също ще бъде евродепутат

Междувременно лидерите на Зелените в Европейския парламент приветстваха "зелената вълна", която се разпространява в Европа, информира АП. Зелените се представят изключително добре във Франция, Германия и Ирландия.

Единият от лидерите на Зелените в Европейския парламент Ска Келер заяви, че "зелената вълна" наистина се разпространява в Европа и за нас това е фантастичен резултат".

Лидерът Филип Ламбер коментира, че партията не може да бъде пренебрегната на преговорите за формиране на съюзи в ЕП за париране на анти-ЕС партиите.

За да има стабилен Европейски съюз, Зелените са необходими, смята той.