"Победата на ГЕРБ не може да се тълкува като прошка." Това заяви пред bTV зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков във връзка с вчерашните избори за Европейски парламент в България.

Според Зарков изборите не са провал за БСП въпреки загубата с около 7%.

Аргументите - БСП ще има повече евродепутати, партията е получила повече гласове, отколкото преди 5 години, докато всички други партии оставали на същото ниво или губели подкрепа.

ГЕРБ доближава 7% разлика на БСП при 95% обработени протоколи
Обновена

ГЕРБ доближава 7% разлика на БСП при 95% обработени протоколи

БСП получават 24.24%, ДПС - 16.36%, ВМРО - 7.42%, ДБ - 6.24%

Зарков е на мнение и че сочените от анализаторите негативи на кампанията на БСП само преди 2 седмици, когато според социолозите левицата водеше на ГЕРБ, са били разглеждани като позитиви.

"БСП загуби изборите, това е факт, но БСП не се е отказала от основната си цел - да се изгради като алтернатива на настоящото статукво на управлението. За да продължи тази борба след изборите, трябва да се обърнем и да поискаме доверие от хората, които гласуваха", категоричен бе Зарков.

Според него страната ни е в криза на партийната система и представителната демокрация. Израз на това било ниското доверие в политиците и слабата избирателна активност на евровота вчера.

БСП тръгва на избори за лидер

БСП тръгва на избори за лидер

Голямата тревога на столетницата е изборната активност

Припомняме, по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще поиска нова процедура по избор на председател на левицата. Тя самата ще участва в надпреварата. Подобни процеси щели да се организират във всички останали структури на социалистите.

Зарков коментира, че при избор Националният съвет на БСП може да задължи общинските и областните организации да проведат процедури за избор на ръководства.

Всичко за изборите на Европейски парламент в България може да видите тук.

БСП брои паралелно и не признава загуба

БСП брои паралелно и не признава загуба

Утре се събира Изпълнителното бюро на партията