В 21.00 часа ЦИК обяви край на изборния ден. За разлика от други страни в ЕС обаче България не може да се похвали с висока избирателна активност.

Според последните данни от 17.30 часа тя е била едва 26,22%. Този резултат е по-нисък в сравнение с предходните евроизбори.

Най-много гласоподаватели са се възползвали от правото си на вот в Кърджали, а най-малко - в София.

Изборите бяха белязани и от проблеми с машинното гласуване в редица градове днес.

В общо 10 избирателни секции гласуването с беше прекратено, тъй като повредите не са могли да бъдат отстранени. От ЦИК обаче уверяват, че всички гласове ще бъдат отчетени, а вотът няма да се компрометира.

Официалните резултати от днешните европейски избори ще станат ясни на 29 май. Тогава ЦИК ще обяви разпределението на мандатите. На 31 май пък ще бъдат оповестени имената на новите евродепутати.

В 07 часа започнаха изборите за Европейски парламент в България. Броят на избирателните секции в цялата страна е 11 897, а на тези в чужбина - 191 в 64 държави.

Към 17 часа 26.22% е избирателната активност в страната, съобщиха от Централната избирателна комисия. За сравнение - на европейски избори от 2014 година към този час избирателната активност в страната е била 27.97%.

ГЕРБ дръпна пред БСП с над 5%
Обновена

ГЕРБ дръпна пред БСП с над 5%

ВМРО са събрали около 7% от гласовете

15,47% е избирателната активност към 13 часа, гласували са 992 856 избиратели, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев. Най-много са гласували в Перник - 22,21%, а най-малко в 24-а РИК в София и Пловдив - около 11%.

Според данните от миналите избори за европарламент през 2014 г., активността е била съответно: 10 часа - 7.62%; 13 часа - 19.05%; 17 часа - 27.97%; 19 часа - 35.84%.

6.84% избирателна активност към 10 часа тази сутрин отчита Централната избирателна комисия.

Най-ниска е активността във Варна - 5.51%. Най-висока е в Кърджали - 19.91%.

27 сигнали и жалби са постъпили в ЦИК към 10 часа, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

Към 13 часа 71 са сигналите и жалбите, подадени и стигнали в ЦИК - 11 нарушения на изборния процес, 11, свързани с машинното гласуване, и 45 за организацията и избирателните права. Един е сигналът за съобщаване на лични данни на глас от страна член на СИК.

Във отделни секции във Видин, Перник, Кърджали, Добрич, Дупница, Кюстендил е отменено машинно гласуване заради проблеми с машините. Гражданите, които са упражнили своя глас в тези секции вече, могат да бъдат спокойни, че гласът им ще бъде зачетен.

Няма съществени нарушения в нито една от избирателните секции, отчита обаче ЦИК.

На места са липсвали членове на СИК. По отношение на организацията има подадени сигнали също, това е заради отварянето на някои секции по-късно, уточни Андреев.

В чужбина изборният процес до момента протича нормално.

Участие вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати.

В изборния ден в Република България гласуването започва в 7 часа и приключва в 20 часа.

Според окончателните избирателни списъци, които има Централната избирателна комисия, могат да гласуват 6 355 633 наши сънародници.

В 38 лечебни заведения, санаториуми и домове за възрастни хора в столицата са разкрити избирателни секции, за да могат болните и дежурните медицински екипи да упражнят правото си на глас.

МВнР организира общо 191 избирателни секции зад граница. Гласуването се провежда в избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и в избирателни секции извън тях, когато законодателството на приемащата държава го позволява.

Актуалният списък с адресите на местата за гласуване извън страната, който може да бъде намерен на сайта на МВнР на адрес.

Ако сте от България, но живеете постоянно в страна извън ЕС, не можете да гласувате. Изборният ден извън страната започва в 7,00 ч. местно време и приключва в 20,00 ч. местно време.

Асоциация "Прозрачност без граници" публикува своите препоръки към гласоподавателите за изборите за Европейски парламент, които ще се проведат днес.

На предишните европейски избори избирателната активност беше 35.84%, като действителните гласове бяха 2 361 943. Право на глас имаха 6 543 423 по избирателни списъци.

Отново през 2014 година регистрираните кандидатски листи на партии, коалиции и независими кандидати за членове на Европейския парламент от Република България бяха 24.

До края на изборния ден в 20 часа остава забраната в медии да се оповестяват данни от социологически проучвания, политическата агитация също е забранена.

"Галъп" очаква ниска избирателна активност

"Галъп" очаква ниска избирателна активност

Агенцията отново ще прави екзит пол

Българските граждани в чужбина ще могат да гласуват в 191 секции в 64 държави. Изборният ден извън страната започва в 7 ч. местно време и завършва в 20 ч. местно време.

Над 2500 наблюдатели от 14 неправителствени организации са регистрирани за изборите днес, по данни на Централната избирателна комисия. В над 20 локации в страната и в чужбина ще работят по време на изборния ден от сдружение "Институт за развитие на публичната среда".

преди 4 години в 00:48 ч.

Цветан Цветанов благодари на структурите на ГЕРБ.

В профила си в социалната мрежа "Фейсбук" Цветанов написа: "Благодаря от сърце на всички структури на ГЕРБ за силната мотивация и добре свършената работа!"

преди 4 години в 00:47 ч.

100% паралелно преброяване на социологическите агенции

Не се знае дали "Демократична България" ще вкара депутат в новия състав на Европейския парламент. Това показват резултатите при 100% от паралелните преброявания на различните социологически агенции.

Според агенция "Алфа рисърч" ДБ са с 6.3%. Според "Галъп Интернешънъл" ДБ са с 5.7%, а според "Тренд" - с 5.8%. 

Границата за място в Брюксел е 5.88%. 

Вижте данните при 100% от паралелното преброяване на триете агенции тук.

преди 4 години в 00:43 ч.

Броят бюлетини в "Арена Армеец".

До момента по думи на председателите на първите секционни комисии, които вече са пристигнали, броенето върви бързо и организирано - изчакването и обработката на данните отнема около половин час.

Това е значително по-малко в сравнение с чакането часове наред на предишните избори. Въпреки че засега организацията върви гладко обаче, през "Арена Армеец" предстои да преминат 1000 секционни избирателни комисии. Други 500 пък ще бъдат насочени към зала "Универсиада". По тази причина е възможно да се образува натрупване и бавене.

преди 4 години в 00:41 ч.

На изборите за Европейски парламент почти 50% от българите са гласували с преференция. Това сочат данни на социологическата агенция "Алфа рисърч" относно преференциалния вот в страната.

Агенцията е преброила 49.2% гласоподаватели, които са дали своя вот с преференция, и 50.8% на тези, които не са се възползвали от тази опция.

преди 4 години в 00:40 ч.

Председателят на СДС Румен Христов е сигурен в успеха на Александър Йорданов.

"Александър Йорданов ще бъде евродепутат и няма да бъде изместен с преференции от коалиционните им партньор в тези избори - кандидати на ГЕРБ", посочи той.

Христов отбеляза, че партията му е успяла да мобилизира максимално избирателите на Съюза на демократичните сили. 

По думите му обаче заслугата за резултата е най-вече на ГЕРБ.

преди 4 години в 23:13 ч.

Евродепутатът Ангел Джамбазки предлага среща между всичките нови 17 евродепутати. На срещата новите български  представители в ЕП трябвало да си разпределят задачите, които българският народ е дал на своите представители. Това заяви на официална пресконференция водачът на войводите Ангел Джамбазки в централата на партията.

Джамбазки е убеден, че се налага истински български разговор какво ще правят евродепутатите през следващите пет години, защото по думите му "не можем да си позволим скъпо платени екскурзианти и да се снимат нагоре-надолу по света".

преди 4 години в 23:11 ч.

Тази кампания беше изключително трудна, защото не малка част от политическите формации се опитаха да концентрират целия огън върху нас. Това коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на брифинг в централата на ВМРО.

По думите му 70% от гласувалите за ВМРО са гласували преференциално.

Каракачанов няма предубеждения и не иска извинение, но "има неща, които трудно ще забравя", каза той по отношение атаките от страна на ПП Атака.

Коалиционните им от "Атака" партньори били лъгали като цигани. Лидерът на войводите обаче отказа да коментира бъдещото състояние на коалицията "Обединени патриоти".

преди 4 години в 23:07 ч.

Представянето на ДПС на настоящите европейски избори било "много добро" според заместник-председателя на партията Йордан Цонев.

Пред БНР той посочи, че резултатът им е с 2-3% по-нисък от предния път, но това се отнасяло и за избирателната активност.

Цонев обясни, че основната цел на партията била да сплотят поддръжниците на ДПС, тъй като през 2017 г. се получило основно разделение заради партия ДОСТ на Лютви Местан.

преди 4 години в 23:06 ч.

Станишев: Това не е последната битка

"Резултатът е разочароващ, но това не е последната битка." Това заяви пред медиите в края на изборния ден президентът на ПЕС и пети в евролистата на БСП Сергей Станишев.

Той се обърна към техните избиратели да не се отчайват от този резултат на БСП.

Станишев е категоричен, че трябва да се направи задълбочен анализ на причините, които за втори път не са им позволили да победят ГЕРБ.

преди 4 години в 23:02 ч.

Мустафа Карадайъ се отказа от мястото си на евродепутат. 

Гурбетът, не почивката довел до ниската избирателна активност. Това видяха от ДПС в анализ на резултатите от вота.

"Голяма част от българите днес бяха в Европа не на почивка, а на гурбет", посочи пред медиите лидерът Карадайъ.

Той благодари на избирателите и на активистите и се похвали с проевропейската и позитивна кампания на ДПС.

преди 4 години в 23:01 ч.

Премиерът Бойко Борисов благодари на всички български граждани, които днес са упражнили правото си на глас.

Във "Фейсбук" той изказа своята благодарност и към поддръжниците на ГЕРБ, които са ги подкрепили.

Министър-председателят призна, че грешките на партията, макар и осъзнати, можело да се поправят само с много работа.

Борисов обеща да се поправи с много работа

Борисов обеща да се поправи с много работа

Във Фейсбук той благодари на поддръжниците на ГЕРБ

преди 4 години в 22:38 ч.

Лидерът на "Коалиция за България" и председател на АБВ Румен Петков търси грешките за неуспеха на партията в себе си. 

Той определи като несериозни обвиненията, че "Коалиция за България" е откраднала гласове от БСП.

Целият коментар на Петков може да видите тук.

преди 4 години в 22:25 ч.

Резултатът ни е един голям шамар за всички големи партии. На хората вече им писна. Успяхме да изпреварим две парламентарно представени партии - "Атака" и НФСБ на Волен Сидеров и Валери Симеонов.

Това заяви пред bTV бившата кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева след края на изборния ден.

По предварителни данни тя получава от 1.2% до 2% подкрепа на изборите за ЕП.

Според Иванчева резултатът ѝ е доста добър, при положение, че е водила кампанията от дома си.

преди 4 години в 22:23 ч.

Еврокомисарят и водач на листата на ГЕРБ за Европейски парламент Мария Габриел благодари на премиера Борисов.

Ще бъде направен анализ на изборната кампания и той ще бъде представен във вторник от лидера Борисов и изпълнителната комисия на партията, каза Габриел.

На брифинга в централата на ГЕРБ пред журналистите застанаха Габриел, Андрей Ковачев и Лиляна Павлова. Пред медиите не излязоха нито лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, нито председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов.

Габриел похвали кандидатите за евродепутати на ГЕРБ, които не са се подали на антикампанията, и на фалшивите новини.

преди 4 години в 22:20 ч.

Нормално е да гласуват по-малко хора на тези избори. Това заяви пред Нова социологът Стойчо Стойчев

Според него това са твърдият електорат, който гласува и на парламентарните избори. 

БСП тръгнали предизборно с грешка стратегия, тъй като НИнова се опитала да превърне европейските избори в битка за сваляне на Бойко Борисов.

По думите на социолога за местните избори се очакват около 1 млн. 500 хил. повече избиратели. Според него битката ще бъде много по-ожесточена.

преди 4 години в 22:19 ч.

Рекордно висока избирателна активност е засечена в изборна секция в средата на нищото в бургаския квартал в Царево, показа разследване на Нова телевизия.

В този фургон, който е на полето, зад което са строителни отпадъци, по обяд избирателната активност е била над 50%. Към края на избирателния ден избирателна активност там е над 62% на фона на Бургас, където към 17:30 избирателната активност е 25.96%.

Там гласуват хората от гетото, изселени от незаконните си постройки в разрушения кв. "Мандрата" в Царево. Те ползват ток и вода през чужди партиди, стана ясно от разследването на телевизията.

преди 4 години в 22:17 ч.

Спрямо предишните евроизбори левицата е отбелязала подобрение. Това заяви директорът на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов

Той изключи възможността за бойкот в БСП. Според него обаче на левицата да създаде общ опозиционен фронт се е провалил, тъй като не е успяла да мобилизира протестния наказателен вот.

преди 4 години в 21:50 ч.

Евроспкептицизмът е преобладаващ - така Нигяр Джафер от ДПС коментира ниската избирателна активност, която бе отчетена днес в страната.

Джафер коментира и че е много вероятно тази избирателна активност да задава въпроса и дали всъщност хората са доволни от ГЕРБ, след десет години.

От ДПС още от първия ден са против това управление в тази му конфигурация - националистите не трябвало да са във властта, каза още тя.

преди 4 години в 21:48 ч.

"Състоянието на коалицията, вътрешните взаимоотношения се определят единствено от хората в партията, а не от изборите и опозицията или от желанието на някой, който иска партията ни да се разпадне".

Това заяви лидерът и водач на евролистата на НФСБ Валери Симеонов след края на изборния ден.

преди 4 години в 21:48 ч.

"Беше тежка кампания, изпълнена с критики към опоненти. При този огън в гърба от хора в парламента и извън него, резултатът е добър." Това заяви водачът на евролистата на ВМРО Ангел Джамбазки.

Водачът на патриотичната партия не е доволен от ниската избирателна активност.

"ДПС е политически враг на България", заяви патриотът. Вместо партньорите на ВМРО да се гледат в него, те са заложили на разделението. "Надявам се този път да им дойде ума в главата", заключи Ангел Джамбазки.

преди 4 години в 21:46 ч.

Колко гласове са получили другите партии?

"Алфа рисърч":

На шеста позиция "Алфа" позиционира "Воля" с 3.8%, следвани от АБВ ("Коалиция на България") с 2%, НФСБ ("Патриоти за Валери Симеонов") с 1.7%, "Атака" с 1.7%, независимият кандидат Десислава Иванчева с 1.2%, други - 7.2%.

"Галъп интернешънъл":

На шесто място "Галъп" поставя "Воля" с 3.5%. След агенцията позиционира бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева с 2%. На осмо място според агенцията е "Атака" с 1.6%, АБВ ("Коалиция на България") с 1.6%, НФСБ с 1.4%, "Възраждане" с 1%, независимият кандидат Ваня Григорова с 0.4% и други.

"Тренд":

Агенцията поставя на шеста позиция "Воля" с 3.7%, следвани от АБВ с 1.5% и "Атака" с 1.2%.

"Сова Харис":

"Воля" заемат шестата позиция и според "Сова Харис" с 3.4%. След това са АБВ с 3.1%, "Атака" с 1.5%, НФСБ с 1.2%. Процентът на тези, които са зачеркнали опцията "Не подкрепям никого" е 3.7%, а за други партии, коалиции и независими кандидати са гласували 6.9%.

Какви гласове дръпнаха малките партии?
Обновена

Какви гласове дръпнаха малките партии?

6 партии вкарват евродепутати с над 80% от вота на гласоподавателите

преди 4 години в 21:43 ч.

Ангел Джамбазки иска 2 мандата за ВМРО в ЕП

Ангел Джамбазки иска 2 мандата за ВМРО в ЕП.

Този резултат дава по-голяма сила и самочувствие на ВМРО, заяви водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки пред Нова телевизия след края на изборния ден.

По предварителни данни партията събира около 7.5% подкрепа от гласоподавателите.

По думи на Джамбазки хората, които са подкрепили ВМРО, са избрали да не разпиляват гласовете си.

преди 4 години в 21:41 ч.

БСП не признава изборна загуба

БСП не признава изборна загуба.

Това стана ясно на кратко изявление на председателя на предизборния щаб на левите Георги Свиленски пред централата на партията на "Позитано" 20.

Предварителните резултати от екзитполовете са много разнопосочни. С този аргумент Свиленски отказа да коментира тежката загуба за столетната партия от основния ѝ опонент ГЕРБ.

Червените правят собствено паралелно преброяване.

Констатацията, която правим е - ниската избирателна активност, обяви той. Това ни притеснява, тъй като очаквахме българските граждани да са активни в днешния ден, подчерта Свиленски. Той благодари на всички български граждани, които са упражнили правото си на глас и поздрави тези, които не се поддали на това гласът им да бъде купен и не са се изплашили, че ще бъдат уволнени и са дали гласа си за БСП.

преди 4 години в 21:39 ч.

"Със сигурност имаме 1 мандат. Това не ме изненадва. Ние сме реалната алтернатива на статуквото - на ГЕРБ, на БСО, на ДПС." Това заяви вторият в листата на "Демократична България" Стефан Тафров.

Според него БСП са показали, че не са алтернатива.

Стефан Тафров: "Винаги можем повече. Това е само началото. От тази вечер вече сме в "първа лига". Всички партии трябва да се съобразяват с нас", изказа се Тафров.

преди 4 години в 21:38 ч.

Водачът на евролистата на "Демократична България" Радан Кънев видя надежда в резултатите от изборите за Европейски парламент в България.

Пред националната телевизия Кънев заяви, че в коалицията на ДБ не се подготвят за празнуване, а за "тежка политическа работа".

Според Кънев изборите са много показателни за това, че в България вече има истинска алтернатива, различна от БСП.

преди 4 години в 21:37 ч.

Каракачанов - щастлив от резултатите и погнусен от нападките на "Атака".

Лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов е щастлив от резултатите на изборите, но и погнусен от предизборните нападки от коалиционния си партньор "Атака".

Пред БНТ той заяви, че не знае какво може да очаква оттук насетне в малката коалиция на "Обединени патриоти". Разводът не бил сигурен, но така не се работило лесно.

преди 4 години в 21:34 ч.

Бюлетините в Гърция се оказаха достатъчни.

С достатъчен брой бюлетини приключиха работата си избирателните секции, разкрити за българи, в Неа Мудания и Никити в гръцкия курортен район на Халкидики, съобщават от Министерството на външните работи.

В Неа Мудания останаха 100 бюлетини, а в Никити - 60.

преди 4 години в 21:33 ч.

Прокуратурата събира доказателства за 18 нарушения на политическите права.

Между 11 и 18 часа са допълнени още 4 досъдебни производства, съобщиха от прокуратурата в деня на изборите за Европейски парламент.

Новите 4 разследвания са в Монтана, Тетевен, Кюстендил и Берковица.

преди 4 години в 21:33 ч.

Генералният проблем на всички партии е защо избирателят не гласува. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ДПС Хамид Хамид.

По думите му има апатия в избирателите и партиите трябва да анализират причините, тъй като в съседните на нас държави активността се повишава.

"Иначе ножицата между партиите и избирателите ще се отваря", подчерта Хамид.

преди 4 години в 21:31 ч.

"Със сигурност настоящите избори за Европейски парламент ги спечели Борисов". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти на влизане в централата ГЕРБ.

По думите му изборите са положителни и ГЕРБ ще имат поне шест евродепутати.

Горанов похвали работата премиера, който изнесъл кампанията, но и мобилизирал структурите на ГЕРБ. Финансовият министър не вижда Борисов скоро да се оттегли от политиката и може още дълги години да "управлява джипа".

"Всеки, който подцени Борисов, тепърва ще си плаща", предупреди Горанов.

преди 4 години в 21:30 ч.

"Демократична България" са трети в София. 

15% от столичани са гласували за ДБ, заявиха социолози пред БНТ.

В селата и по-малките населени места традиционно БСП имали по-силна подкрепа.

преди 4 години в 21:28 ч.

Бойко Борисов спрял разпада на своята партия. Това тълкува пред Нова телевизия социологът Андрей Райчев.

Според него с резултатите от гласуването на европейските избори не е имало протестен вот за ГЕРБ.

Същевременно основният им опонент БСП не се мобилизирали. Резултатите показвали, че ДПС не са в здраво положение.

преди 4 години в 21:26 ч.

Официалните данни за избирателната активност у нас не са реалистични. Това мнение изказа председателя на управителния съвет на "Информационно обслужване" Михаил Константинов пред БНР.

"В България наличните избиратели са пет милиона и 800 хиляди души да кажем, може и по-малко, а според данните на ЦИК в списъците има шест милиона и триста хиляди и нагоре... Тъй като гласовете от чужбина са много малко, а там има 1 млн. избиратели, е ясно, че това число е абсолютно изкривено", тълкува Константинов.

Според него са гласували над 30 - 35% от гласоподавателите. Можело активността да достигне и до 40%.

преди 4 години в 20:41 ч.

Първо разпределение на гласовете според социологическите агенции: 

https://news.bg/politics/ekzitpol-gerb-darpa-pred-bsp-s-nad-5.html

ГЕРБ дръпна пред БСП с над 5%
Обновена

ГЕРБ дръпна пред БСП с над 5%

ВМРО са събрали около 7% от гласовете

Последно обновление в 21:21 ч. на 26.05

преди 4 години в 20:14 ч.

По информация на Ситуационния център в МВР към 18.30 часа няма данни за нерегламентирани публични мероприятия и нарушения на обществения ред по време на изборния ден. 

преди 4 години в 19:45 ч.

Има опасност от нарушаване на Изборния кодекс заради неявяване на представители на една от партиите при началото, а вероятно - и в края на изборния ден. 

Сезирани са РИК на 23-и, 24-и и 25-и МИР и ЦИК.

преди 4 години в 19:41 ч.

Изпратиха допълнителни бюлетини за секциите в Гърция. По нареждане на Екатерина Захариева са пренасочени допълните 100 бюлетини към избирателната секция, разкрита в Неа Мудания, Гърция.

преди 4 години в 19:33 ч.

Към 17 часа избирателната активност в страната в страната е била 24.9% според социологическата агенция "Тренд".

Според агенцията "Галъп интернешънъл" към 17 часа 27.9% от гласоподавателите са гласували.

Това показват данни на агенциите

Според социолога Димитър Ганев от "Тренд" за ниската активност могат да се потърсят няколко фактора.

Първият - в страната имало нови политически субекти.

"Основните партии, върху които е концентрирано нашето внимание, са партии, които са се явявали и през 2017 година на последните парламентарни избори. Когато нов субект се появи на сцената, той традиционно изкарва негласуващи и ги мотивира да отидат да упражнят правото си на глас", посочи анализаторът.

Другият фактор бил дългият уикенд - събралите се 3 почивни дни извели хората от населените им места.

Като трети фактор Ганев изведе това, че традиционно евроизборите привличат най-малък интерес от всички избори.

Скандалите през последните 2 години несъмнено дистанцираха хората от политическия елит", посочи още социологът пред Нова.

преди 4 години в 19:23 ч.

ГЕРБ печелят европейските избори в България според първите прогнозни данни от екзитпола на „Алфа Рисърч”, пише bTV.

Според агенцията ГЕРБ събират 33% от вота на българите. БСП остават на второ място с цели 10% по-малко – 23%.

Третата позиция е за ДПС.

Според първоначалните данни ВМРО са с 6.8% от гласовете.

Петата позиция е за "Демократична България", които са с 5.9% от вота. Според тези резутлати ДБ също изпращат представител в ЕП.

Последно обновление в 19:23 ч. на 26.05

преди 4 години в 19:22 ч.

ЦИК санкционира 4 социологически агенции заради предварително разгласяване на данни за вота. Комиситя е дала указания информацията да бъде премахната. 

преди 4 години в 19:19 ч.

Към 17 часа 26.22% е избирателната активност в страната, съобщиха от  Централната избирателна комисия. За сравнение - на европейски избори от 2014 година към този час избирателната активност в страната е била 27.97%.

преди 4 години в 19:00 ч.

Вицепрезидентът Илияна Йотова гласува за знаещите и грамотни хора. Според нея бъдещите евродепутати трябва да имат силна воля и кураж да променят Европа. 

преди 4 години в 18:30 ч.

Заснемане на бюлетини, неправомерна агитация пред секциите и извозване на избиратели са сред основните нарушения към 18 часа.

преди 4 години в 16:27 ч.

Борисов поиска наказания за непозналите социологически агенции

Борисов поиска всяка една социологическа агенция, която не е познала резултатите от изборите или даваща лъжлива преднина или резултати, да се извини.

"Трябва да има справедливост, а не да се взимат пари оттук или оттам, за да внушават нещо по време на кампанията", изтъкна Борисов и допълни, че честността е най-важното нещо. Той е забранил да му се казват всякакви резултати от изборите.

преди 4 години в 15:43 ч.

Към 13 часа 71 сигнали и жалби са подадени в ЦИК – 11 нарушения на изборния процес, 11, свързани с машинното гласуване, и 45 за организацията и избирателните права. Един е сигналът за съобщаване на лични данни на глас от страна член на СИК.

преди 4 години в 15:36 ч.

Спокойна е криминогенната обстановка в страната към 14:30 часа, отчете МВР. Междувременно стана ясно, че в Хасковското село Лозен сутринта е открит труп на мъж, прострелян с пушка.

Броят на издадените удостоверения до 14 часа е 155.

преди 4 години в 15:33 ч.

Премиерът Бойко Борисов гласува в Банкя и обясни, че ние сме Европа, а Европа трябва да е такава, каквато ни харесва. България е новатор в ЕС с машинното гласуване, другаде няма, обясни той.

Премиерът не иска клиширани въпроси от медиите и да му се разваля настроението с въпроси за президента Румен Радев.

Последно обновление в 16:17 ч. на 26.05

преди 4 години в 15:30 ч.

Партии продължават да подават сигнали за нарушения свързани с агитация, предизборни материали и купуване на глассове.

преди 4 години в 15:14 ч.

В 10 секции е преустановено или изобщо не е започнало машинното гласувано. Секциите, в които това е станало са по една във Видин, Кърджали, Кюстендил, Перник, София област и Шумен. По две са тези секции в Сливен и РИК 24 в София.

Последно обновление в 15:38 ч. на 26.05

преди 4 години в 15:03 ч.

15,47% е избирателната активност към 13 часа, гласували са 992 856 избиратели, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев. Най-много гласували има в Перник - 22,21%, а най-малко са в 24-а РИК в София е около 11%, както и в Пловдив.

Последно обновление в 15:05 ч. на 26.05

преди 4 години в 15:02 ч.

Проблеми с машинния вот отчитат наблюдатели към 14 часа. В една от СИК са загубени данните от машинното гласуване и резултатите ще се броят от РИК. На гражданин с двойно гражданство е отказано право да гласува.

преди 4 години в 14:38 ч.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира пред БНТ, че към 13 часа избирателната активност е малко над 15%, доста по-ниска в сравнение с тази от евроизборите през 2014 г.

преди 4 години в 14:34 ч.

По данни на "Галъп интернешънъл", избирателната активност към 13 часа в страната е 16,1%, според проучване възложено от БНР.

Последно обновление в 14:35 ч. на 26.05

преди 4 години в 14:27 ч.

Патриарх Неофит благослови членовете на Секционната избирателна комисия (СИК). Той гласува в 6-то училище "Св. Седмочисленици".

Последно обновление в 14:29 ч. на 26.05

преди 4 години в 14:21 ч.

В област Шумен е отчететна 16,26% избирателната активност към 12 и 30 часа.

преди 4 години в 14:20 ч.

Избирателната активност във Варненска област към 13 и 30 часа е около 14%, гласували са 57 920 избиратели от имащите право на глас 400 897 души.

преди 4 години в 14:19 ч.

Подадена е жалба до 25 РИК – София за незаконосъобразно поставени агитационни материали пред входа на 123 СУ „Стефан Стамболов“ в ж.к. Красна поляна, където са разположени секционни  избирателни комисии. 

преди 4 години в 14:13 ч.

Избирателната активност в Пловдивска област към 13 часа е 12,85%, в 17-те общини са гласували 37 226 души.

Последно обновление в 14:14 ч. на 26.05

преди 4 години в 14:11 ч.

В област Кърджали към 13 часа избирателната активност е 21,92%, от 149 602 избиратели правото си са упражнили 32 794 човека, съобщава РИК.

Последно обновление в 14:14 ч. на 26.05

преди 4 години в 14:10 ч.

В област Пазарджик до 12 и 30 часа са гласували общо 33 198 избиратели - 13,68%. Най-висока е избирателната активност в община Батак - 28,7%, съобщава РИК.

Последно обновление в 14:13 ч. на 26.05

преди 4 години в 14:09 ч.

В Плевенско към 13 часа са гласували 14,20% от избирателите, съобщава от РИК - Плевен, гласували са 34 445 избиратели от 242 610 в списъците.

Последно обновление в 14:13 ч. на 26.05

преди 4 години в 13:58 ч.

Сигнал до РИК - Перник за купуване на гласове в гр. Брезник, в СИК 1,2 и 3 в Брезник, група младежи обикалят и предлагат банкноти на хора от ромски произход.

преди 4 години в 13:56 ч.

Сигнал до РИК за съмнения за неправомерна агитация. Жалбата е свързана с изборния процес в село Равнец, община Бургас, че лице, представител на политическа партия, пресреща  жители на селото с автомобил и ги извозва до откритите секции в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“.

преди 4 години в 13:54 ч.

Подадени са сигнали за нарушения и агитация, пред СИК № 6, в гр. Пещера, секцията в с. Побит камък, общ. Разград, с. Ламбриново, Община Силистра, с. Секулово, обл. Силистра.

преди 4 години в 13:51 ч.

Към 11 часа са образувани 15 досъдебни производства за престъпления против политическите права, от които 1 е прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление. По разследваните понастоящем 14 производства, няма привлечени обвиняеми лица.

Те са образувани в районните прокуратури в Бургас, Сливен /2/, Елена, Павликени, Провадия, Търговище /2/, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен, съобщава прокуратурата на Република България. 

преди 4 години в 13:39 ч.

Очаква се избирателната активност към 13 часа. Според данните от миналите избори за европарламент през 2014 г., активността е била съответно: 10 часа – 7.62%; 13 часа – 19.05%; 17 часа – 27.97%; 19 часа – 35.84%.

преди 4 години в 13:32 ч.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова гласуваха придружени от 11 верни приятели и обявиха изборно нарушение. Те сигнализираха, че лицето Мария Праматарова е член на РИК, но и съдебен заседател по делото срещу тях. Подробности ще бъдат обявени в следващите дни.

преди 4 години в 13:29 ч.

"Гласувах за мобилизацията на българския народ срещу политическите брокери и измамници, заяви лидерът на "Воля" Веселин Марешки и обяви мобилизация на цените на дизела и бензина... до изчерпване на количестата.

Как гласува Веселин Марешки.

преди 4 години в 13:22 ч.

Партии подават жалби за нарушения в изборния ден, за купуване на гласове, агитация, указания и медии.

преди 4 години в 13:19 ч.

Радан Кънев гласува машинно и призова всеки да гласува. Той упражни правото си на глас в 1 СУ "Пенчо Славейков". Кънев обясни, че всеки глас има тежест и за това всеки трябва да гласува, защото така се губят и печелят избори.

преди 4 години в 12:24 ч.

Президентът Румен Радев упражни правото си на глас в избирателна секция в Професионално училище по транспорт "Макгахан".

Пред журналисти той призова българските граждани да гласуват и се надява на повишена избирателна активност. "Нуждаем се от демократична България, силна с върховенството на закона и свободата на словото", подчерта президентът.

преди 4 години в 12:21 ч.

В отделни секции във Видин, Перник, Кърджали, Добрич, Дупница, Кюстендил е отменено машинно гласуване заради проблеми с машините.

преди 4 години в 12:02 ч.

6.84% избирателна активност към 10 часа тази сутрин отчита Централната избирателна комисия.

преди 4 години в 11:52 ч.

Гласувах за мир, демокрация, толерантност, за по-достоен живот и на младите хора в България.

Това заяви лидерът на ДПС и водач на листата на партията за Европейски парламент Мустафа Карадайъ.

преди 4 години в 11:19 ч.

Да направим своя принос за Европа, която се грижи за всяко населено място. Гласувам за силна и уважавана България. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел, която упражни правото си на глас в Хаджидимово.

Последно обновление в 12:22 ч. на 26.05

преди 4 години в 11:06 ч.

Ангел Джамбазки гласува машинно и иска силна България в Европа на отечествата. "Днес те (хората - б.р.) са работодатели и началници и трябва да дават задачи на хората, които избират", заяви Джамбазки и още веднъж призова всеки един да излезе и да гласува.

преди 4 години в 10:55 ч.

Председателят на партия "Атака" Волен Сидеров гласува в София. Той очаква ниска избирателна активност, защото хората не се чувстват ангажирани и то по вина на политиците.

Последно обновление в 11:10 ч. на 26.05

преди 4 години в 10:28 ч.

Елена Йончева призова всички българи да упражнят своето право на глас на тези избори. "Всеки един може да бъде част от тази промяна", посочи още тя, след като гласува в столичното 36-то СУ "Максим Горки".

Последно обновление в 10:50 ч. на 26.05

преди 4 години в 10:21 ч.

До 10 часа в ЦИК са подадени 13 сигнали и 2 жалби, основно за опашки при откриването на изборния ден. Гласуването в секциите в чужбина също протича нормално. Няма сигнали за нередности или невъзможност за упражняване на избирателни права, коментира пред БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

"Подадени са сигнали за забавяне при отварянето на изборните секции, а на някои места машините не са проработили. Става въпрос за избирателни секции в Перник, Кърджали, Добрич, Пазарджик. В Перник е преустановено машинното гласуване, в Елешница е отстранена техническата повреда, както и в една от столичните секции, където също е имало проблем", обясни той.

преди 4 години в 10:15 ч.

Два сигнала са постъпили в Районната избирателна комисия в Смолян в първите часове от изборния ден, информира председателят на РИК Симеон Велинов. И двата сигнала са внесени от представител на Института за социална интеграция.

Последно обновление в 11:10 ч. на 26.05

преди 4 години в 09:59 ч.

12 досъдебни производства са заведени от прокуратурата към момента във връзка с евроизборите. Нарушенията не са драстични, коментира главният прокурор Сотир Цацаров, който гласува в пловдивското основно училище "Д-р Петър Берон". По думите му до 18 ч. снощи са били заведени 147 преписки и 13 досъдебни производства, от които едното е прекратено и остават 12, съобщава 24 часа

Последно обновление в 10:12 ч. на 26.05

преди 4 години в 09:54 ч.

Mашина за гласуване не работи в 29-та избирателна секция във Видин и там няма да може да се гласува машинно.

Оформен е проток, съобщава председателят на Районната избирателна комисия Емил Емилов. От фирмата доставчик са казали, че машината няма да бъде подменена и няма да бъде доставена друга.

преди 4 години в 09:52 ч.

По данни на "Галъп интернешънъл" към 10 часа избирателната активност в страната е 3.9%. Социолозите очакват обаче засилването й в следобедните часове, съобщава НоваТВ.

Последно обновление в 10:02 ч. на 26.05

преди 4 години в 09:46 ч.

Председателят на БСП Корнелия Нинова гласува и призовава българите да гласуват.

Много е важно всеки един от нас даде гласа си, гласувах за промяна и справедливост, за по-обединена Европа и за това българите да имаме достойно място там и да бъдем равни с другите европейски народи, коментира тя.

Последно обновление в 10:14 ч. на 26.05

преди 4 години в 09:31 ч.

Наблюденията на Института за социална интеграция

Наранен предварително печат и подпечатан протокол, липса на кворум при приемане на изборните книжа, залепени образци на бюлетини, закъснения при доставката на машините за гласуване, недопускане на граждански наблюдател до процеса, разделени от кочана бюлетини и др. са само част от нарушенията, които са констатирали наблюдателите на Института за социална политика в деня преди изборите.

преди 4 години в 09:29 ч.

МВР - Изборният ден започна в спокойна обстановка

Изборният ден започна в 07.00 часа. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail izbor@mvr.bg.

Създадена е организация и звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават  удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите. 

Последно обновление в 09:33 ч. на 26.05

преди 4 години в 09:19 ч.

По данни на ОДМВР в Плевен, изборният ден започна в спокойна обстановка - няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. 

преди 4 години в 09:10 ч.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува в една от избирателните секции на столичното 36 СУ “Максим Горки“. Той използва традиционна хартиена бюлетина, въпреки че в секцията има и машина. До избирателната секция той е придружаван от охрана.

Последно обновление в 09:35 ч. на 26.05

преди 4 години в 09:02 ч.

Изборният ден в област Видин започва спокойно

Общо 88 952 са избирателите в област Видин като изборният ден започва нормално и в спокойна обстановка. Секционните комисии са отворили навреме, има заменени четирима членове, съобщава председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ Емил Емилов. 

Последно обновление в 09:04 ч. на 26.05

преди 4 години в 08:27 ч.

В Пазарджишка област секциите за гласуване са 365, като три от тях са подвижни и ще обслужват Батак, Сърница и Пазарджик. В 105 секционни избирателни комисии ще има машинно гласуване. 

преди 4 години в 08:17 ч.

'Прозрачност без граници': За какво да внимаваме в изборния ден

Асоциация "Прозрачност без граници" публикува своите препоръки към гласоподавателите за изборите за Европейски парламент, които ще се проведат днес.

На 26 май 2019 година имаме възможност да направим своя избор за бъдещия Европейски парламент. Всеки от Вас може да даде своя принос за провеждането на свободни, честни и демократични избори. От Вас зависи да се противопоставяте на нередностите и да сигнализирате за нарушенията в изборния процес.

преди 4 години в 08:16 ч.

В Сливенска област избирателите ще гласуват в 298 избирателни секции,съобщават от Районната избирателна комисия. Всички изборни книжа и бюлетини са раздадени, машините за гласуване са монтирани

преди 4 години в 08:16 ч.

Разкрити са избирателни секции за пациентите и медиците в 38 лечебни заведения в столицата

В 38 лечебни заведения, санаториуми и домове за възрастни хора в столицата са разкрити избирателни секции, за да могат болните и дежурните медицински екипи да упражнят правото си на глас.

преди 4 години в 08:16 ч.

В област Велико Търново изборният ден започна с отварянето на 417 избирателни секции, съобщи БНР. Машините за гласуване създадоха проблеми. Машинно гласуване в област Велико Търново се провежда в 104 секции.

преди 4 години в 08:15 ч.

13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати се борят за европарламента в България

Централната избирателна комисия - ЦИК информира, че в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май, участие ще вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати.

Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661, а общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 355 633.

Избирателните секции в лечебни заведения, домове за стари хора или други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, плавателните съдове под българско знаме, в местата за изтърпяване наказание лишаване от свобода и за задържане, се образуват при наличието на не по-малко от 10 избиратели в срок не по-късно от 48 часа преди изборния ден.

ЦИК напомня на избирателите, че в изборния ден в Република България гласуването започва в 7 часа и приключва в 20 часа.

преди 4 години в 08:14 ч.

191 секции за гласуване в чужбина

Това е актуалният списък с адресите на местата за гласуване извън страната, който може да бъде намерен и на сайта на МВнР на адрес, съобщиха от пресслужбата на външно министерство.

МВнР организира общо 191 избирателни секции зад граница.