Премиерът Бойко Борисов спря разпада на своята партия, заяви пред Нова телевизия социологът Андрей Райчев. Според него с резултатите от гласуването на европейските избори не е имало протестен вот за ГЕРБ.

Същевременно основният им опонент - БСП, не се мобилизираха. Резултатите показват, че ДПС не са в здраво положение, смята Райчев.

ГЕРБ дръпна пред БСП с над 5%
Обновена

ГЕРБ дръпна пред БСП с над 5%

ВМРО са събрали около 7% от гласовете

"Разпадът на патриотите беше авантюра на Красимир Каракачанов или той спечели", коментира той изборните резултати за ВМРО.

Райчев обаче беше внимателен с крайните изводи, защото по думите му - "Все още виждаме какво са ни казали хората, а не какво има в урните. Преди 21:30 часа не казвайте резултатите".

Според Любен Дилов-син премиерът сам си е направил телевизия - по Фейсбук той излъчваше непрекъснато своите изяви в последните дни. Според него БСП е голям губещ.

За Андрей Райчев между Нинова и Станишев разликата е идейна, а не кой да седи на власт (на лидерския пост - б.р.). Станишев е за мигрантите и за Истанбулската конвенция, Нинова е за обратното. Зад това стоят две линии, обясни социологът.

Според Андрей Райчев водачът на листата на БСП - Елена Йончева не е политик, тя се изказва като активен гражданин. Ако водач беше друг нямаше да има повече гласове от партийното ядро, категоричен е Райчев

Това, че БСП не реагира на "Апартамент гейт" е изключително, заяви Райчев в коментар за изборните резултати.

В разговора се включи и Георги Харизанов, който обясни, че в БСП вероятно предстои разговор, обяснение на съпартийците от страна на лидера на партията Корнелия Нинова.

"Това, което ме притеснява като десен човек е, че левицата се превърна в хомофобска, ксенофобска, а да си социалист означава да си по-мек. Светът има нужда от умерени социалистически партии", каза Харизанов.