Безспорно е, че Румен Радев имаше силно присъствие в листата на БСП. С такъв коментар започна студиото на Нова телевизия след обобщаване на предварителните резултати.

По думи на анализаторите държавният глава е искал да бъде част от успеха на левицата, но ще му се наложи да сподели с нея неуспеха.

Относно твърдението, че има топла връзка между "Позитано" 20 и "Дондуков" 2 заради присъствието на Иво Христов на четвърта позиция в червената листа Димитър Ганев допусна, че загубата на БСП говори, че пасивът може да се дължи именно на това. Анализаторите се съгласиха, че дори президентът да не е допринесъл за загубата на левицата, той не е успял и да допринесе с нищо за победата.

Първан Симеонов посочи, че спрямо предишните евроизбори левицата е отбелязала подобрение. Той изключи възможността за бойкот. Според него обаче опитът й да създаде общ опозиционен фронт се е провалил, тъй като не е успяла да мобилизира протестния наказателен вот.

Анализаторите се съгласиха, че на настоящите евроизбори повечето партии имали с какво да се похвалят - БСП получава два мандата повече, а "Демократична България" има реални шансове за място в ЕП. Успехът на ГЕРБ бил очевиден, както и този на ВМРО.

Единствено ДПС останали под очакванията си, което вероятно се дължало на ситуацията с ДОСТ. Според анализаторите тя нанесла по-трайна щета, отколкото партията на Мустафа Карадайъ очаквала.

Относно типа гласоподаватели Ганев посочи, че избирателите на БСП и ДПС имат партийна принадлежност и не се влияят от личности. Не така стоял въпросът при ВМРО, тъй като благодарение на силната кандидатура в лицето но Ангел Джамбазки партията успяла да мобилизира патриотичния вот и по този начин се превърнала в електоралния наследник на "Обединени патриоти".