Сигнал за купуване на гласове в Троян подаде общинският ръководител на ПП ГЕРБ в общината:

Сигнал до Районна избирателна комисия - Ловеч и Районна прокуратура -Троян подаде общинският ръководител на ПП ГЕРБ - Троян Иван Миховски. На 25.05.2019 г. в предизборния щаб на ПП ГЕРБ за провеждане на избори за Европейски парламент в град Троян се получи сигнал, че лицето Лалка Маринова Колева, която живее в кв. Велчевски, обикаля свои близки и познати и раздава пари, за да гласуват за БСП. Имайки предвид гореказаното, молим да извършите проверка на сигнала и вземете необходимото по закон отношение. Ако имате нужда от допълнителна информация, можете да се обърнете към мен или хората от щаба на ПП ГЕРБ, пише в жалбата до институциите.В област Ловеч изборният ден стартира нормално, всички секции са отворени.

Десетки жалби за нарушения пристигат в централата на БСП в първите часове на изборния ден:

За нарушения в първите часове на изборния ден сигнализират представители на "БСП за България" в цялата страна. Още в 09.00 ч., секретарят и зам.-председателят на СИК №83 в Русе са поискали членовете на секцията да подпишат черновата на протокола предварително, като единствено председателят на секцията, който е от квотата на левицата, е отказал, тъй като това е нарушение на ИК.

Сигнал от различни партии, че кметският наместник на с. Церовец, общ. Иваново, обл. Русе, насочва жителите на селото да гласуват за ПП ГЕРБ е получен от членове на СИК №18 в селото.

За рекламни материали на ДПС и ГЕРБ, поставени на по-малко от 50 м. от избирателните секции, в училище "Пенчо Славейков", в гр. Пловдив, сигнализират жители на р-н Източен.

За агитационни материали на ДПС, поставени на по-малко от 50 м. от изборното помещение, сигнализират от с. Радинград, обл. Разград.

Членове на СИК №80 в р-н Централен, в Пловдив, сигнализират, че член на комисията от квотата на ДПС дава указания на лица от ромски произход как да гласуват.

БСП с жалби до ЦИК за нарушения в изборния ден от сайтовете "24 часа" и ПИК:

БСП подаде жалба до ЦИК за нарушения в изборния ден от страна на онлайн новинарското издание на 24 часа - на заглавна страница е поместен материал с оповестяване на социологически проучвания с посочване на изборен резултат в проценти на участващи партии и коалиции в изборите за Европейски парламент 2019 г., в нарушение на чл. 204, ал. 3 от ИК.

БСП подаде жалба и за нарушения от страна на онлайн новинарското издание на ПИК - на заглавна страница и в статия е поместен материал с оповестяване на социологически проучвания с посочване на изборен резултат в проценти на ПП ГЕРБ и Коалиция " БСП ЗА БЪЛГАРИЯ" в изборите за Европейски парламент 2019 г., в нарушение на чл. 204, ал. 3 и чл. 205, ал. 5 от ИК.

"В тази връзка, моля, да установите описаното нарушение, да разпоредите незабавното премахване на описаните резултати от сайтовете на онлайн новинарските издания, както и да наложите предвидената в ИК имуществена санкция съгласно чл. 475 от ИК.", се казва още в жалбите.

ГЕРБ подаде жалба в РИК 23 - София за нарушение на изборния процес в секция в район Лозенец:

ГЕРБ подаде жалба в РИК 23 - София за нарушение на изборния процес. Допуснато е нарушение на изборния процес в секция № 11 на територията на район "Лозенец", находяща се в 35 СУ "Д. Войников".

На таблото в кабината за гласуване, където се поставя списък с имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи в поредност на партиите и коалициите, съобразно номера им в бюлетината - е допуснато умишлено разместване в номерацията. Разместването засяга именно номера на ПП ГЕРБ. Под номер 12 в списъка вместо ГЕРБ - фигурира партията на "Зелените" и техните кандидати. Въпросното нарушение крие голяма опасност да вкара гражданите в заблуждение и техният вот да бъде подменен.

ГЕРБ-Благоевград подаде жалба до РИК, зам.-кметът на Жаджидимово от БСП агитира пред секциите и води списък на гласувалите:

ГЕРБ-Благоевград сезира РИК Благоевград за грубо нарушение на изборното законодателство от страна на БСП. В сигнала се посочва, че зам.-кметът на община Хаджидимово Димитър Баханов от БСП агитира и раздава агитационни материали пред изборни секции в с. Копривлен, общ. Хаджидимово. В сигнала се посочва още, че зам.-кметът на община Хаджидимово отмята гласувалите избиратели в списък и всява ненужно.

ГЕРБ-Смолян сезира ЦИК за изборно нарушение от доставчик на медийни услуги:

ПП ГЕРБ в Смолян сезира ЦИК за изборно нарушение от доставчик на медийни услуги. Жалбата е във връзка с публикуван агитационен предизборен материал, отразен в електронния онлайн вестник "Отзвук" -Смолян, със заглавие: "Радан Кънев в Смолян: Да счупим тази азиатска форма на управление!" по повод проведена среща на кандидатите на "Демократична България" за евродепутати Радан Кънев, Албена Симеонова и Стоян Михалев в Смолян на 24.05.2019 г.

"От извършената справка в сайта на доставчика на медийни услуги се установи, че не е публикувана информация за сключен договор между онлайн вестника "Отзвук" и Обединение " Демократична България", съгласно чл. 180, ал.1 от Изборния кодекс "Доставчиците на медийни услуги са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация за договорите, в т.ч. безвъзмездните договори, сключени с партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител във връзка с предизборната кампания, включително ако договорът е сключен с посредник." и във връзка с изискването на чл.180, ал.3 и ал.4 от ИК, пише в жалбата.

В нея се допълва, че е допуснато и друго нарушение, изразяващо се в липса задължителния текст "Купуването и продаването на гласове е престъпление" като този текст следва да заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположен в обособено поле.

На базата на изложените факти ГЕРБ-Смолян твърди, че онлайн вестник "Отзвук" не е спазил изискването да представи публично и по указания ред и начин информация за сключени договори във връзка с предизборната кампания, както и че обединение "Демократична България" с въпросния материал са нарушили спомената разпоредба от ИК по повод проведено предизборно мероприятие в гр. Смолян, отразено онлайн в сайта на електронната медия.

Упълномощеният представител на община Стамболийски Стоян Богданов от ГЕРБ - Пловдив област подаде жалба до председателя на РИК 17 - Пловдивски във връзка с неправомерно извозване на жители на село Йоаким Груево. Става дума за многократен превоз на граждани с автомобил марка "Ауди", сив на цвят, с регистрационен номер РВ 7198 ТХ, които са извозвани до няколко секции в селото, за да гласуват.

За повече нарушения при подготовката за изборите сигнализират наблюдатели

За повече нарушения при подготовката за изборите сигнализират наблюдатели

От Института за социална интеграция

ГЕРБ-София: БСП поставя агитационни материали пред избирателни секции:

ГЕРБ внесе жалба до 25 РИК - София за незаконосъобразно поставени агитационни материали на КП "БСП за България" пред входа на 123 СУ "Стефан Стамболов" в ж.к. Красна поляна, където са разположени секционни избирателни комисии. Съгласно чл.184 от ИК е забранено поставянето на подобни материали на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която са разположени изборни помещения. ПП ГЕРБ настоява да бъде извършена проверка във връзка с изложените обстоятелства и съответно да бъдат предприети необходимите действия за преустановяване на горепосоченото нарушение на Изборния кодекс и санкциониране на нарушителя.

Сигнали за агитация в изборния ден и проблеми при гласуването продължават да идват в централата на БСП:

Сигнали за агитация в изборния ден продължават да пристигат в централата на БСП. За агитация в полза на ДПС, пред СИК № 6, в гр. Пещера, сигнал подават членове на секцията. От секцията в с. Побит камък, общ. Разград, съобщават, че кметът на селото, регистрирана като представител на ПП ГЕРБ, провежда агитация пред изборното помещение и дава насоки за гласуването. По сигнал на жители на с. Ламбриново, Община Силистра, пред СИК в населеното място се провежда агитация, щабът на "БСП за България" в Силистра е подал жалба в РИК. Жалба в РИК - Силистра. има и за това, че кметът на с. Секулово, обл. Силистра, стои постоянно в изборното помещение.

ГЕРБ-Бургас сигнализира за нарушение в изборния ден в с.Равнец:

ГЕРБ-Бургас подаде сигнал до Районна избирателна комисия за съмнения за неправомерна агитация. Жалбата е свързана с изборния процес в село Равнец, община Бургас.

"Сезирахме РИК-Бургас, че лице, известно като представител на друга политическа партия, пресреща жители на селото с автомобил и ги извозва до откритите секции в ОУ "Св.Св. Кирил и Методий". Това поражда сериозни опасения за нарушения в изборния ден", алармираха от областното ръководство на партията.

От ГЕРБ-Бургас очакват своевременно извършване на проверка от РИК и при потвърдено нарушение, да бъде наложена санкция, предвидена по ИК за извършителя или на политическата сила в полза, на чийто кандидат се извършва нерегламентирана агитация.

БСП със сигнал за купуване на гласове в Пернишко:

Сигнал до РИК - Перник за купуване на гласове в гр. Брезник изпратиха от областния предизборен щаб на "БСП за България". Според данни, изпратени до социалистите, в СИК 1,2 и 3 в Брезник, група младежи обикалят около трите секции и предлагат банкноти от по 20 лв. на хора от ромски произход, за да продадат гласа си. В сигнала си социалистите искат РИК да направи незабавна проверка, за да предотврати нарушаване на изборните правила.

БСП със сигнали за порочни практики в изборния ден в Добрич, Перник, Пловдив и Кюстендил:

БСП - Добрич сигнализира за купуване на вот в изборния ден от регистрираните в секция 83 и 84 представители на ГЕРБ в училище "Йордан Йовков".

БСП - Перник сигнализира за агитация и раздаване на предизборни материали на партия ГЕРБ в СИК №37 в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", град Перник.

В град Пловдив са получени сигнали за предизбори билбордове на "Воля" в непосредствена близост до СИК-ове 90, 91, 93, 94, 95 и 96.

БСП-Кюстендил съобщава за сигнали от представители, застъпници, членове на СИК и гласоподаватели за установени технически проблеми с печатите, поставяни на гърба на бюлетините.