В няколко области има проблем с машините за гласуване към 14 часа в деня на европейските избори, съобщиха от Института за социална интеграция. Техни представители са на терен и следят как протича изборният процес.

Блокирали машини има в редица СИК-ове в областите Кърджали, Смолян, Перник и София град. Спряно е машинното гласуване в една от секциите в Кърджали.

Разписките от машинно гласуване на евровота може да се броят в РИК

Разписките от машинно гласуване на евровота може да се броят в РИК

Закриват камерите в избирателните секции в неделя

Заради блокирала машина в Смолян са загубени данните от гласуването. Подаден е сигнал в РИК Смолян. Там в края на изборния ден да се броят задължително и разписките от машинното гласуване.

В секция в 23 МИР е отказано съдействие от страна на техническо лице за поправка на машината. В Перник техник е отстранил проблема с избирателните машини.

В Добрич членове на СИК разясняват изборния процес на избирателите на чужд език (турски).

Продължават проблемите, свързани с намален състав на секционните избирателни комисии. На много места липсват условия за нормално гласуване на хора с увреждания (подобни въобще липсват в СИК, находяща се в 73-то СУ в гр. София).

На гражданин с двойно гражданство му е отказано да упражни правото си на вот в 40-та СИК в гр. София. Отказано им е да бъдат вписани под чертата в избирателния списък. Служители на общината са насочили хората към районната администрация.

За повече нарушения при подготовката за изборите сигнализират наблюдатели

За повече нарушения при подготовката за изборите сигнализират наблюдатели

От Института за социална интеграция

В Стара Загора има недопускане на наблюдател в СИК. В една от СИК Стамболийски комисията работи с намален състав 7 от 9 души. Един не е дошъл от началото на изборния ден, друг (Зам.председател) си е тръгнал и е казал, че няма да се връща.

26% отидоха до изборните секции към 17 часа
на живо

26% отидоха до изборните секции към 17 часа

За сравнение - на европейски избори от 2014 година към този час избирателната активност в страната е била 27.97%

В Пловдив застъпници и наблюдатели са карани да се подпишат в бланката, че искат копие от протокола и са го получили. Нарушението е, че в самия изборен ден могат да бъдат записани, но не и да се подписват, че вече са го получили, сигнализирана е РИК. В друга секция в Пловдив има предварително разкъсани и подпечатани бюлетини. Сигнализирана е РИК. Според Изборния кодекс, бюлетините се откъсват и подпечатват пред избирателя, като се сверява номерът в ъгъла на бюлетината с този на кочана, не се приготвят предварително.