"Със сигурност настоящите избори за Европейски парламент ги спечели Борисов". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти на влизане в централата ГЕРБ.

По думите му изборите са положителни и ГЕРБ ще имат поне шест евродепутати. Горанов похвали работата премиера, който изнесъл кампанията, но и мобилизирал структурите на ГЕРБ. Финансовият министър не вижда Борисов скоро да се оттегли от политиката и може още дълги години да "управлява джипа".

"Всеки, който подцени Борисов, тепърва ще си плаща", предупреди Горанов.

"Борисов е фактор, който всеки обича да подценява и в момента, в който го подценят, Борисов се появява", заяви финансовият министър. Според Горанов премиерът щял да управлява още дълги години, а и той не мисли, че му е времето да се отказва.

Запитан може ли Цветан Цветанов да се върне в публичната политика, Горанов заяви, че Борисов и Цветанов ще определят кой къде ще бъде. По думите му Цветанов направил разумното - да направи крачка назад - а и скандалът с Апартаментгейт не се гледал с добро око.

На въпрос дали има прошка за Апаргаментгей, финансовият министър заяви, че това е анализ на лидера, но скандалът ерозирал партията. В ГЕРБ не трябва да се самобичуват дотолкова, доколкото скандалът бил претоварен от емоция и много от хората не са автентична част от партията. "Подобен тип скандали, че политическата класа си вади изводи как трябва да се държи", посочи Горанов.

Ниската избирателна активност е генералният проблем на партии според Хамид Хамид

Ниската избирателна активност е генералният проблем на партии според Хамид Хамид

По думите му ако не се анализират причините ножицата между избиратели и партии ще се отваря

Финансовият министър акцентира, че ГЕРБ си направили много изводи и си научили грешките по неправилния начин. По думите му твърде рано е да се радват, тъй като предстояла още много работа.

Според Горанов има фактори за ниската избирателната активност, включително хубавото време и пътуванията. Финансовият министър атакува и кампанията на социалистите. Той изтъкна, че кампанията на БСП не е била насочена да дава отговори, а целяла да дискредитира целия политически модел.