Към 17 часа избирателната активност в страната в страната е била 24.9% според социологическата агенция "Тренд".

Пред Нова телевизия Димитър Ганев от "Тренд" заяви, че избирателната активност е по-ниска в сравнение с тази на евровота преди 5 години.

"Не е шокиращо по-ниска, но е по-ниска, поне към този час. На предните избори финиширахме с около 2.2 милиона действителни гласа. Твърде е възможно да осъмнем утре с резултати на ЦИК, които да са под 2 милиона действителни гласа, което много ни доближава до това изборите през 2019 г. за европейски парламент да бъдат най-ниската избирателна активност в модерната история на България", тълкува Ганев.

Според социолога за ниската активност могат да се потърсят няколко фактора.

Първият - в страната имало нови политически субекти.

"Основните партии, върху които е концентрирано нашето внимание, са партии, които са се явявали и през 2017 година на последните парламентарни избори. Когато нов субект се появи на сцената, той традиционно изкарва негласуващи и ги мотивира да отидат да упражнят правото си на глас", посочи анализаторът.

Другият фактор бил дългият уикенд - събралите се 3 почивни дни извели хората от населените им места.

Като трети фактор Ганев изведе това, че традиционно евроизборите привличат най-малък интерес от всички избори.

"Скандалите през последните 2 години несъмнено дистанцираха хората от политическия елит", посочи още социологът.

Прогнозите за евроизборите на 26 май

Прогнозите за евроизборите на 26 май

Кои от агенциите са засекли точно народния вот, ще видим...

Според агенцията "Галъп интернешънъл" към 17 часа 27.9% от гласоподавателите са гласували.

Към този час през 2014 година са гласували 27.9%, пише БНР.

Данните на социологическата агенция за 15 часа бяха 20,4% активност, а за 13 часа сочеха, че до урните са отишли 16.1% от всички избиратели.

"Нашите данни са доста подобни на тези от ЦИК, което е прекрасен атестат за общата работа на "Галъп интернешънъл" и БНР в днешния ден. Активността към 13 часа е 16,1%, което наистина е малко по ниско, както ЦИК отбеляза, в сравнение с измерената по същото време на предходните избори за Европейски парламент, което също е в рамките на очакваното от "Галъп интернешънъл". Това заяви изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов малко след 15 часа.

Според bTV към 19 часа активността е била 26.5%.

Към 17 часа 26.22% е избирателната активност в страната, съобщиха от Централната избирателна комисия. За сравнение - на европейски избори от 2014 година към този час избирателната активност в страната е била 27.97%, допълват от комисията.

26.22% е избирателната активност в страната към 17.00 часа

26.22% е избирателната активност в страната към 17.00 часа

Активността към същия час на предишния евровот е 27.97%