Сигнали за изборни нарушения пристигат на редакционната ни поща и в следобедните часове в деня на избори за европейски парламент.

От ГЕРБ се жалват за нарушения на изборния процес в Сунгурларе, Пловдив и Смолян.

Според партията, в Сунгурларе, Бургас, е имало неправомерна агитация пред секция № 4 , намираща се в читалище "Просвета 1882".

"Сезирахме РИК-Бургас, че две лица, известни като представители на друга политическа партия, извършват нерегламентирана агитация непосредствено пред въпросната секция в града. Те са агитирали неправомерно граждани, придвижили се с бус до сградата на читалището", информират от партията.

В Пловдив имало неправомерно извозване на хора до изборни секции, за което е сезирана РИК. С два автомобила - микробус, марка "Форд", модел "Транзит", бял на цвят, и автомобил марка "Опел", модел "Кадет", сив на цвят са извозвани избиратели от Ново село до съответните изборни секции.

От ГЕРБ Разград сезираха РИК за масово заснемане с мобилен телефон на бюлетината си. А пред въпросната избирателна секция стоят лица, които са на разстояние по-малко от 50 метра от входа й, извършват агитация и проверяват вота върху заснетите бюлетини, информират от партията.

От същата партия информират, че в Смолян областният председател на БСП Рабие Кьосева заплашвала членовете на СИК. Заплахата била към членове на СИК, "че при отразени поправки в протоколите на СИК тя лично няма да им ги приеме при отчитането им в РИК".

Сред сигналите на ГЕРБ е подаден сигнал до РИК за неоснователно голям брой представители на БСП в изборна секция в село Костенец.

ЦИК санкционира 4 социологически агенции

ЦИК санкционира 4 социологически агенции

Причината е предварително разгласяване на данни от вота

От БСП са сезирали РИК с жалби за нарушения в дейността на избирателни комисии и на избирателни права в Пазарджик, Перник, Пловдив и Русе.

От БСП се жалват, че в Пазарджик на гласувалите лица не са попълвани номерата на личните карти в избирателните списъци по указания на председателя на комисията.

"Даването на такива указания е в грубо нарушение на Изборния кодекс. Моля ви, да извършите своевременно проверки и да разпоредите- да се вписват данните на избирателите в избирателните списъци", се казва още в жалбата.

Социалистите в Перник са подали жалба до РИК-Перник за това, че гражданин не е бил допуснат да гласува неправомерно.

За нарушение на избирателни права сигнализират членове на БСП с жалба до РИК-Пловдив - в с. Триводици, общ. Стамболийски- гражданин с увредено зрение не е бил допуснат да гласува с придружителя си.

Подаден е сигнал и за неправомерна агитация от кмета на русенското село Ценово Петър Петров, извършвана в двора на ОУ "Христо Ботев" в селото.