12 досъдебни производства са заведени от прокуратурата към момента във връзка с евроизборите. Нарушенията не са драстични, коментира главният прокурор Сотир Цацаров, който гласува в пловдивското основно училище "Д-р Петър Берон".

По думите му до 18 ч. снощи са били заведени 147 преписки и 13 досъдебни производства, от които едното е прекратено и остават 12, съобщава 24 часа.

Прокуратурата разследва 18 изборни нарушения

Прокуратурата разследва 18 изборни нарушения

237 е общия брой прокурорски преписки към 18 часа

На предходните избори за ЕП, сигналите са били над 500. Според Цацаров, евровотът протича нормално и във всеки град има дежурни прокурори, които са готови да реагират при евентуални нарушения.

"Гласувах за по-различна Европа, а не за бюрократична Европа. Гласувах за Европа на европейските столици и за нейните граждани. За Европа, която е по-отговорна за собствената си вътрешна сигурност и антитероризъм", коментира Цацаров.

Във връзка със забраната, медии да публикуват екзит-полове на своите социални страници той обясни, че това е законова разпоредба, но според него, публикуването на междинни данни в изборния ден не би повлияло на хората, защото те подобно на него са определили за кого да дадат гласа си.

В социалните мрежи и сега могат да се видят прогнози във вид на кулинарни рецепти, програми и тн., добави главният прокурор Сотир Цацаров.

Дежурни прокурори приемат сигнали за евроизборите от днес до неделя

Дежурни прокурори приемат сигнали за евроизборите от днес до неделя

Предоставени са телефони и електронни адреси

Прокуратурата съобщава, че към 11 часа са образувани 15 досъдебни производства за престъпления против политическите права, от които 1 е прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление. По разследваните понастоящем 14 производства, няма привлечени обвиняеми лица. Те са образувани в районните прокуратури в Бургас, Сливен /2/, Елена, Павликени, Провадия, Търговище /2/, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен.

Образувани са и 2 досъдебни производства с предмет чл. 216 НК /Стара Загора и Добрич/. Разследват се посегателства върху помещения, ползвани от политически партии, като в Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт, след проведено бързо производство. Обвинението касае умишлено счупване на витринни стъкла на партиен клуб.

Прокурорските преписки за проверка по сигнали за извършени престъпления против политическите права са 143. От тях по 100 е постановен отказ за образуване на наказателно производство, а по 43 продължава извършването на проверка по реда на чл. 145 ЗСВ.

За сравнение, при предните избори за Европейски парламент /2014 г./, образуваните досъдебни производства са били 21, а преписките за проверки по сигнали - 535.

В цялата страна продължава дежурството във всички прокуратури, както и в 11-те териториални отделения на районни прокуратури. В 12 часа днес се проведе и координационно съвещание на Националното междуведомствено звено, създадено от ПРБ, МВР и ДАНС, в което участваха главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС.