Министър-председателят Бойко Борисов гласува за изборите за Европейски парламент в 78 СУ "Христо Смирненски" в Банкя, строго охраняван от НСО.

След като гласува, Борисов се ядоса на първоначално зададените му въпроси за каква Европа е гласувал и заяви: "пак ли с клишетата започваме". По думите му "ние сме Европа и Европа трябва да бъде такава, каквато ние искаме и на нас ни харесва, а това значи сигурна, просперираща, с високи доходи, справедливост и свобода".

Премиерът отхвърли въпрос, свързан с президента Румен Радев с мотив "моля ви, не ми разваляйте настроението днес". Той изтъкна, че държавният глава е бил активен през цялата предизборна кампания и го оценява като политически лидер за кампанията. При всяко изказване Борисов е сигурен, че може да го глобят за агитация, "така че не ми цитирайте човек, който през цялата кампания работи за БСП".

Той отхвърли зададените му въпроси дали е гласувал с преференция и се пошегува, че първо гласувал в църквата.

На въпрос какво мисли за екзитполовете, Борисов посочи, че това е лицемерие и много пъти е казвал, че резултатите трябва да се публикуват такива, каквито са.

Той поиска всяка една социологическа агенция, която не е познала резултатите от изборите или даваща лъжлива преднина или резултати, да се извини.

"Трябва да има справедливост, а не да се взимат пари оттук или оттам, за да внушават нещо по време на кампанията", изтъкна Борисов и допълни, че честността е най-важното нещо. Той е забранил да му се казват всякакви резултати от изборите.

Борисов е убеден, че с лъжа, измама, клевети, злоба и жлъч хората се плашат и надали някъде носи успех. Ако има отговорни политически лидери в ляво, дясно и центъра във вторник започва финалния кръг за консултациите за важните постове в Европейския съюз, така че има много работа, посочи министър-председателят.

Той се чул и с вицепремиера Томислав Дончев и до настоящия момент нямало кибератаки

На въпрос нa news.bg как е гласувал - машинно или на хартия, Борисов заяви, че в училището, в което е гласувал няма машини, но ако е имало такива, щял да се пробва и той.

По думите в цяла Европа няма машинно гласуване, а България била единствената с такъв вид гласуване.

Запитан как би коментирал ниската избирателна активност, Борисов посочи, че много хора са навън и затова спрели движението на тировете по магистралите, за да може хората да се приберат и да гласуват, защото "в България по 3-4 дни празници се правят и хората обичат да пътуват в чужбина".

По думите му там, където има режим и диктатура, високата избирателна активност се вдига, защото тогава всичко става до "гражданска война". Сега хората са спокойни, Европа също.

Борисов се надява избраните евродепутати да работят активно и заедно, за да постигнат в преговорите в Европейската комисия добри позиции.