Рекордно висока избирателна активност е засечена в изборна секция в средата на нищото в бургаския квартал в Царево, показа разследване на Нова телевизия.

В този фургон, който е на полето, зад което са строителни отпадъци, по обяд избирателната активност е била над 50%. Към края на избирателния ден избирателна активност там е над 62% на фона на Бургас, където към 17:30 избирателната активност е 25.96%.

Там гласуват хората от гетото, изселени от незаконните си постройки в разрушения кв. "Мандрата" в Царево. Те ползват ток и вода през чужди партиди, стана ясно от разследването на Нова.

Някои от гласоподавателите пристигнаха с автомобили, за да гласуват в поставения за целта фургон.

Запитани кой е настанил хората там, те обясниха, че кметът Лапчев им дал тези постройки.

Запитан как така е образувана секция в средата на нищото, представител на властта обясни, че секция може да има там, където реши ЦИК, съответно РИК. Според Изборния кодекс кметът на общината образува избирателните секции.

ГЕРБ дръпна пред БСП с над 5%
Обновена

ГЕРБ дръпна пред БСП с над 5%

ВМРО са събрали около 7% от гласовете

На въпрос към представител на ОИК: "По каква причина хора са преместени да гласуват в село Граничар", тя заяви, че там никога не е имало секция.

На следващия въпрос: "Защо хората от Мандрата са преместени да гласуват в там", прекъсна телефонната връзка.

Като организатор на новоизградената секция е сочен Петко - тарторът на квартала, който предоставя ток и вода на хората от гетото и който пред изборния фургон стоеше с табелка на наблюдател.

Прокуратурата разследва 18 изборни нарушения

Прокуратурата разследва 18 изборни нарушения

237 е общия брой прокурорски преписки към 18 часа