"Гласувах за знаещите хора, в Европа трябва да изпратим грамотни хора", заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея бъдещите евродепутати трябва да имат силна воля и кураж да променят Европа, както и да притежават изкуството да търсят съюзници, тъй като "сам човек и една държава нищо не може да направи".

Своята бюлетина тя пусна в урната в избирателна секция, разкрита в Професионално училище по фризьорство и козметика "Княгиня Евдокия".

Тя призова всички, които до момента не са дали своя глас на европейските избори, да го направят, въпреки че самата тя не очаква повишаване на избирателната активност.

"Обикновено в края на изборния ден се струпват доста хора, но случаят не е такъв и жалко, защото тази негативна кампания доведе до нежеланието на хората да гласуват", подчерта Йотова. Според нея е била грешната кампания. 

Йотова отбеляза, че има прекалено много регулации там, където те не са нужни, а в области като борбата с тероризма, кризата с миграцията, сигурността на европейските граждани е повече от необходима.

По думите ѝ сме на прага да се формира следващата многогодишна финансова рамка със или без Брекзит това нямало значение. Дори лоша или прибързана реформа в момента е по-ключова, отколкото инерцията, поясни вицепрезидентът. 

Йотова е била приятно изненадана по време на предизборната кампания, тъй като представители на малки партии и формации са показали трезва преценка за това къде е България, къде е Европа и къде е нашето място.

Вицепрезидентът се застъпи за това следващия български еврокомисар да бъде по разширяването предвид успешното ни европредседателство. "Никой по-добре от нас няма да се справи с тази задача, тъй като никой по-добре не познава манталитета на Балканите", допълни тя.