ГЕРБ внасят предложение за местните избори да се отмени машинното гласуване - причина е не само скъпоструващият вот, но и рискът изборите да бъде провалени. Предложението влиза като промяна в Изборния кодекс.

Това стана ясно на брифинг в Народното събрание. Депутатът Анна Александрова се позова като аргумент за предложението и на доклада на ЦИК, който предупреждава, че ако на местните избори останат 6000 машини за гласуване, рискуваме да провалим самите избори. Предложението е подписано от ГЕРБ, заедно с Обединени патриоти и Воля. По думите на Анна Александрова ДПС също ще подкрепи промените в Изборния кодекс.

ЦИК не хареса машинното гласуване

ЦИК не хареса машинното гласуване

Машинното гласуване би затруднило изборния процес на местния вот

Предлага се машинно гласуване на местни и парламентарни избори да не се използва. Причината е, че местните избори са най-тежките в българското законодателство.

При положение, че на местни избори има и балотаж, машините трябва да бъдат пренастроени, а това ще усложни процесът, обясни и народният представител Александър Ненков.

Парите за един демократичен вот не могат да бъдат спестявани, но на последните избори за Европейски парламент машините не са довели до по-справедливи избори, според Ненков и подчерта, че този вид вот е и много скъп. 77 стотинки струва вотът с хартиена бюлетина, докато с машина той възлиза на 60 лева.

Анна Александрова посочи и че сигурността на вота била застрашена по отношение сертифицирането и придвижването на машините.

Важно е да привлечем българския гражданин към урната за гласуване, изтъкна Александрова.

Като отговорни политици трябва да признаем, че "машините се оказаха скъпоструващ експеримент, скъпоструващи играчки", които не са допринесли за по-честни и лесни от организационна гледна точка избори.

Според Александър Нeнков на местните избори ще бъде трудно за партиите да попълнят дори и секционните комисии. Извънпарламентарните партии неглижират организационния процес, затова и те, според Ненков, нямат думата. 

Припомняме, че ЦИК отчете след евроизборите през май ниска (средно около 25 %) "използваемост" на специализираните устройства в оборудваните с машини секции, стотици сгрешени протоколи и хиляди неотчетени преференции от машинното гласуване. На самите се избори се наложи повторно въвеждане на данните в ЦИК и извършените от ЦИК хиляди корекции.

Делчев обвинява ГЕРБ в многогодишен саботаж на машинното гласуване

Делчев обвинява ГЕРБ в многогодишен саботаж на машинното гласуване

Общественият отзвук ще е много-силен, ако чрез машините ударят честността и удобството на местния вот

Припомняме, че на европейските избори след много настоявания беше проведено машинно гласуване в 3000 секции, като още преди това ЦИК призна, че не може да гарантира сигурността на вота при машинно гласуване във всички секции.

Омбудсманът Мая Манолова е сред най-ревностните поддръжници на машинното гласуване, макар че тя остро атакува цената на наема на машините за евровота. Сред настояващите за въвеждане на машинния вот бяха и десните партии, които са извън парламента. Въвеждането на машинно гласуване беше и едно от исканията на БСП, заради които те напуснаха парламента няколко месеца преди изборите.

Само преди седмица омбудсманът Мая Манолова излезе със становище до ЦИК за 14 спешни меркикоито да гарантират успешното протичане на машинното гласуване на местните избори тази есен.