"По всичко личи, че ГЕРБ започват подготовка за отмяна на машинното гласуване. След изборите се разгърна истинска пропагандна кампания, на чело на която застана председателя на ЦИК, част от членовете и отделни експерти. Истината е друга и тя е, че хората гласуваха доверие на машините, като всеки втори в София и всеки четвърти в страната, ако е имал възможност, е предпочел да гласува машинно пред хартиено. Това е успех за първото масово машинно гласуване", коментира председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев на дискусия за машинния вот, организирана от омбудсмана Мая Манолова.

Според Делчев властта саботира машините от години. "През миналата есен Министерски съвет не предвиди в бюджета за 2019 г. средства за осигуряване на машини във всички секции и само благодарение на обществения натиск машини имаше", допълва той.

ЦИК не хареса машинното гласуване

ЦИК не хареса машинното гласуване

Машинното гласуване би затруднило изборния процес на местния вот

" отказа да извърши качествено обучение на членовете на СИК и това доведе до хаос в някои секции и до липса на координация между органите, незаслужено приписана на техниката. Но най-фрапиращо беше решението на ЦИК резултатите от машинния протокол да се пренасят на ръка в друг протокол, което осигури възможност да се допускат "случайни грешки" от комисиите. Все едно да напишеш искова молба, да я принтираш и преди да я подадеш да препишеш на ръка принтираната версия", обяснява Делчев.

Председателят на ДБГ се объръща към управляващите, начело с ГЕРБ, и им припомня, че законът ги задължава да осигурят машини в най-малко 6000 секции на местния вот.

"Не си мислете отново да променяте Изборния кодекс 4 месеца преди изборите в нарушение на всички препоръки от Европейския съюз. Спомнете си до какво обществено напрежение доведе опитът ви да обезсилите преференциите преди Евроизборите", добави той.

Според него, общественият отзвук ще бъде много по-силен, ако чрез машините се направи удар срещу честността и удобството на местния вот.

Не машините се издъниха на евровота, а СИК-овете, отсече омбудсманът

Не машините се издъниха на евровота, а СИК-овете, отсече омбудсманът

Манолова е притеснена, че се прави опит да се ограничи машинния вот

Припомняме, на 25 април стана ясно, че във ВАС е постъпила жалба срещу решение на ЦИК от 22 април 2019 г., с което е определен изпълнител за възлагане на обществена поръчка.

Поръчката е за наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за машинно електронно гласуване, както и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства по секционните избирателни комисии в страната.

Относно жалбата говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви пред общественото радио, че изборът на изпълнител за машинното гласуване е законосъобразен.

В коментар за откритата от Комисията състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка омбудсмана Мая Манолова запита защо наемът на машините за гласуване е колкото цената им.

Настимир Ананиев иска машинното гласуване да се запази

Настимир Ананиев иска машинното гласуване да се запази

Иска санкции за членове на СИК, които не отразяват преференциите

На 16 април изтече срокът, в който могат да се подават оферти за предоставяне на машини за гласуване. В срока за подаване на предложенията постъпиха три оферти - от "Български машини за гласуване" ЕООД, "Лекс.Бг" АД и от "Сиела Норма" ЕАД.

Единствено тази на "Сиела Норма" е отговаряла на условията - максималната прогнозна стойност на поръчката да е до 7.5 млн. лева без ДДС.

На 8 май 2019 г. правителството отпусна допълнителни 9 млн. лева на Централната избирателна комисия за осигуряване на машинното гласуване на европейските избори.

Научавайки за цената на машините за гласуване общественият посредник Мая Манолова запита защо цената на наема им е колкото цената за тяхната продажба.

От ЦИК увериха, че са спазили закона при избора на изпълнител на обществената поръчка за доставка на машини за гласуване.

Методическите указания за машинното гласуване бяха приети шест дни преди самия евровот.

И БСП иска да остане машинното гласуване

И БСП иска да остане машинното гласуване

НС да огледа внимателно сроковете за обществените поръчки иска Крум Зарков