"Защо се наемат машини за гласуване, след като могат да бъдат купени на същата цена - 3 000 лева на машина наем изглежда прекалено".

Това заяви националният омбудсман Мая Манолова в коментар за откритата от Комисията състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка. Предметът на поръчката е: "Наемане на 3 000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване".

Основен приоритет за ЦИК е въвеждането на машинно гласуване

Основен приоритет за ЦИК е въвеждането на машинно гласуване

Днес е крайният срок за предаване на книжа и започва регистрация за изборите на партиите и коалициите

Максималната прогнозна стойност на обществената поръчка е в размер на 7 500 000 лева, без включен ДДС. Коментарът си Манолова направи по време на среща, организирана заедно с КНСБ и с участието на председателката на ЦИК Стефка Стоева и говорителя й Александър Андреев и представители на най-големите организации на хората с уврежданията, съобщиха от Администрацията на омбудсмана.

Манолова припомни, че през тази година, освен избори за европейския парламент, има и местни избори, в които също ще се гласува машинно. Два пъти повече секции ще бъдат оборудвани с машини, което означава 9 млн. за първия вот и още 18 млн. за вота през октомври, или общо 27 млн. лева наем.

ЦИК чака броя на секциите за машинно гласуване

ЦИК чака броя на секциите за машинно гласуване

Цветозар Томов обясни, че изборни правила за преференции са нужни

Според омбудсмана това е прекалено. Тя призова да се положат усилия за тяхното закупуване, за тяхното производство биха могли да се ангажират български производители, или да се закупят машини.

Манолова призна, че над пет пъти е поставяла въпроса на вниманието на предишната ЦИК, която по думите й - откровено саботирала въвеждането на машинното гласуване.

ЦИК призна, че не може да гарантира сигурност за вот при всеобщо машинно гласуване

ЦИК призна, че не може да гарантира сигурност за вот при всеобщо машинно гласуване

Бюлетините ще са без номерация и слагат видеонаблюдение в секциите

Поводът за днешната среща между омбудсмана, представители на КНСБ и на ЦИК бе приетият преди дни доклад на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) за правата на хората с увреждания да гласуват на предстоящите европейски избори.

Според заключенията в доклада милиони граждани на ЕС нямат възможност да дадат своя вот заради технически пречки, които не отчитат произтичащите от техните увреждания специфични нужди. От администрацията на обществения защитник са категорични, че този извод важи още по-силно за България, която все още поставя бариери пред вота на хиляди граждани.

"Машинното гласуване е възможност за осигуряване на тайната на вота на хората с увреждания, а следващата стъпка ще бъде електронно гласуване, така че публичният контрол върху работата на ЦИК по машините и електронния вот е изключително важен", категорична бе Мая Манолова.

От администрацията на омбудсмана са предложили няколко варианта за улеснен достъп за гласуване на хората с увреждания. Те са: осигуряване на достъпна информация преди и по време на гласуването, възможност за въвеждане на брайлов шаблон, жестомимичен превод онлайн, транспорт на хората с увреждания до урните, достъпни тоалетни и паркоместа, безплатна телефонна линия за информиране и достъпни помещения, адаптирани за хора с инвалидни колички.

Според Манолова повечето от предложенията могат да бъдат приложени веднага, без да се налага промяна на Изборния закон.

От КНСБ поискаха ЦИК да изработи специален знак, с който да се маркират секциите, достъпни за хора в неравностойно положение, да се направи преглед на сроковете за регистрация за гласуване и др.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева увери, че предложенията ще бъдат разгледани още утре на заседание на Комисията и се съгласи, че повече от половината могат да бъдат въведени за предстоящите евроизбори.