ЦИК призна, че не може да гарантира сигурността на вота при машинно гласуване във всички секции. Управляващите искат Информационно обслужване да изготви устройствата за гласуване. Те искат гаранция за запазване тайната на вота.

Депутатите решиха да не объркват избирателите и няма да има номерация в бюлетината. Ще има видеонаблюдение във всяка секция.

Машинно гласуване не може да има във всяка секция, според мнозинството. Такова гласуване управляващите предлагат да има в секции с над 300 избиратели

По-рано днес предложиха да няма номерация в бюлетината, за да се избегне феномена 15/15 (б.р. с който Момчил Неков стана евродепутат), тъй като той води до изкривяване на вота.

Михаил Константинов: Машинно гласуване във всички секции е нонсенс

Михаил Константинов: Машинно гласуване във всички секции е нонсенс

Намаляват ентусиазмът и доверието

Председателката на ЦИК Ивилина Алексиева подчерта, че законопроектът в голяма степен отговаря на позицията на изборната администрация. ЦИК изпитва затруднения с осигуряването на машинно гласуване в някои секции.

Затрудненията не са от организационен характер, посочи тя. Не във всички секции можело да се гарантира сигурност на вота.

60% от българите не очакват честни и свободни избори

60% от българите не очакват честни и свободни избори

Българите са двойно по-скептични за изборите на ЕП от средното за Европа

ЦИК иска Информационно обслужване да влезе със специален статут при обработката на резултатите в Изборния кодекс, както е с печатницата на БНБ. По-дълги срокове за тестване на машинния софтуер иска още изборната администрация.

За местните избори ЦИК се притеснява, че при машинен вот избирателите могат да се объркат, защото освен за кмет, гласуват и за общинари. А за електронното гласуване ЦИК иска то да се обвърже с електронната идентификация. Комисията може да въведе бюлетини без номерация.

Отлагат електронното гласуване

Отлагат електронното гласуване

ГЕРБ и ОП внесоха в петък следобед промени в Избирателния кодекс

Изборният кодекс трябва да се променя само, за да се повиши честността, настоя социалистът Крум Зарков. Има смисъл от машинното гласуване, по думите му като доказателство за това бил интересът към него.

Червеният депутат недоумява защо герберите се отказват от машинното гласуване. Не било приемливо да се угажда на ЦИК.

ЦИК прилага закона, а не обяснява как не може да бъде приложен, недоволен е Зарков.

За Десислава Атанасова от ГЕРБ левицата живее в паралелна държава. Не знам дали промяната на ръководството на БСП дава отражение върху цялостната политика и мнението върху дадени въпроси, недоумява тя. Би трябвало да оставим политиканстването на страна и да взимаме решения за изборния процес, които да гарантират правата на гражданите, настоя Атанасова като припомни, че тя е защитавала машинния вот.

Манолова сезира КС, ако не бъде въведено електронното гласуване

Манолова сезира КС, ако не бъде въведено електронното гласуване

Последните години ЦИК се е превърнала в рецидивист по отношение на Изборния кодекс