Депутатите от ГЕРБ и ОП Данаил Кирилов, Христиан Митев, Емил Димитров - Ревизоро и Искрен Веселинов внесоха в деловодството на парламента и до председателя Цвета Караянчева законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Главните промени, които се предвиждат в предложението на депутатите от управляващото мнозинство, са свързани с отлагането на машинното и електронното гласуване във всички секции, както и с отпадането на номерата пред политическите партии и коалиции в изборните бюлетини.

Манолова припомня на депутатите за машинното и за електронното гласуване

Манолова припомня на депутатите за машинното и за електронното гласуване

В бюджета на ЦИК за 2019 г. имало само 600 000 лв. повече от парите за 2018 г.

"Със законопроекта се цели да се подобри правната рамка, за да се създаде по-ефективен процеса на организация и произвеждане на избори", пишат вносителите в своите мотиви към предложението.

Според тях отпадането на номерата пред партиите, коалициите и инициативни комитети в избирателните бюлетини е важно, защото по този начин ще се избегне феномена "15/15", при който гласоподавателите дават преференция на кандидатите за депутати, евродепутати и общински съветници, чиито номера в листите съвпадат с номера на политическата формация.

Предлага се и да се отложи въвеждането на машинното гласуване във всички секции. Припомняме, машинното гласуване трябваше да е факт за изборите за ЕП догодина пролетта.
Според предложението се предвижда ЦИК да продължи да определя секциите, в които да има машини за гласуване, но техният брой да бъде над 1 000. Машинното гласуване обаче не трябвало да се провежда в секциите с по-малко от 300 избиратели в чужбина, в лечебните заведения, домовете за стари хора, и на корабите с български флаг. Резултатите от гласуването ще се сумират с резултатите от хартиения вот.

Още обсъждания на дистанционното гласуване иска Обществения съвет към ЦИК

Още обсъждания на дистанционното гласуване иска Обществения съвет към ЦИК

Електронното гласуване трябва да бъде използвано на

В предложението е посочено и че дистанционното електронно гласуване трябва да бъде реализирано поетапно. То е бързо и лесно за избирателите, но в същото време криело много рискове като грешки при броенето, погрешен вот поради грешно отбелязване и други.

"В същото време дистанционното електронно гласуване, макар и удобно за потребителя, изисква специфични компютърни умения. За разлика от останалите електронни услуги, при електронното гласуване има допълнителни стъпки, свързани с гарантиране на сигурността. В тази връзка са необходими допълнителни проучвания и създаване на допълнителни защити до цялостната реализация на дистанционно електронно гласуване", предлагат управляващите.

Румен Радев загрижен за честно електронно гласуване

Румен Радев загрижен за честно електронно гласуване

Още проучват световните практики за въвеждане на електронно гласуване