Омбудсманът Мая Манолова изпрати отворено писмо в парламента, в което призовава депутатите да изпълнят разпоредбите от Изборния кодекс, в частта за машинното и електронното дистанционно гласуване, съобщиха от администрацията на обществения защитник.

Повод за писмото са постъпилите жалби на граждани и сигнал от партия Движение "България на гражданите". В него се изразява тревога, че за 2019 г. не са предвидени средства по бюджета на Централната избирателна комисия (ЦИК), които да осигурят и обезпечат провеждането на машинно и електронно дистанционно гласуване.

Отлагат електронното гласуване

Отлагат електронното гласуване

ГЕРБ и ОП внесоха в петък следобед промени в Избирателния кодекс

Манолова пише, че предвиденият за 2019 г. бюджет на Централната избирателна комисия надвишава с около 600 000 лв. бюджета за 2018 г. "Тези пари очевидно не са достатъчни за придобиване на машини и системи, необходими за провеждане на машинно и електронно дистанционно гласуване", пише Манолова.

Тя акцентира, че в противоречие с разпоредбите на Изборния кодекс, освен от една страна не е направено машинно гласуване, от друга - не е проведено и експериментално дистанционно гласуване. През 2018 г. имаше два частични избора за кметства, при които се е гласувало в 11 населени места, обосновава се Манолова.

"Предвид предстоящите за 2019 г. избори за европейски парламент и местни избори, се обръщам към Вас с препоръка да се предприемат всички необходими мерки, така че да не се допусне пореден рецидив на погазване на граждански избирателни права като се обезпечи финансово спазването на изборните разпоредби в частта им за машинно и електронно дистанционно гласуване", категорична е Манолова.