Въвеждането на дистанционно електронно гласуване ще даде възможност на българските граждани да участват в изборния процес. Ще създаде ясен регламент, по който сънародниците ни в чужбина да бъдат съпричастни към провеждащите се в България избори. Това е позицията на президента Румен Радев, разпространена след срещата му с председателя на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева.

Президентът Радев очаква технологичният модел за дистанционно електронно гласуване да предостави гаранции, че изборите ще протичат честно, без фалшификации и основания за компрометиране на електронното гласуване.

До месец и половина ЦИК готова с анализа за електронното гласуване

До месец и половина ЦИК готова с анализа за електронното гласуване

Шефът на ЦИК представи на президента работата по анализа

"Изключително важно е да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купеният и контролиран вот независимо дали това става в България или в чужбина", подчерта Румен Радев.

Президентът е поздравил Ивилина Алексиева за прозрачното и честно организиране от ЦИК на изборния процес през последните години, което се признава и от страна на международните наблюдатели.

На срещата председателят на ЦИК представи действията за въвеждане на дистанционно електронно гласуване в България. Проучват се добрите световни практики, както и рисковете в тази област, и до края на т.г. предстои да бъдат проведени три симулации на електронно гласуване в България.

Условието за уседналост възмути българите в САЩ

Условието за уседналост възмути българите в САЩ

Някои са неприятно изненадани от факта, че нямат право да гласуват

На основата на изготвения анализ ще бъде създадена българската система за дистанционно електронно гласуване, която ще бъде експериментално проверена на три последователни избори у нас през 2018 г. Очаква се системата да бъде напълно готова за провеждането на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 г.

ЦИК реши 6 месеца уседналост, за да гласуваш на местния вот

ЦИК реши 6 месеца уседналост, за да гласуваш на местния вот

На същото условие трябва да отговарят и кандидатите

Припомняме, по време на служебното правителство "Герджиков" бяха предожени промени в Изборния кодекс и в Закона за българското гражданство, които искаха уседналост от 3 месеца. Така българите в чужбина нямаше да могат да гласуват, ако не са живели в страната 3 месеца преди изборите. След като промените бяха бурно отхвърлени, тази идея отпадна.