Централната избирателна комисия - ЦИК се готви нормално за изборите като за всяка кампания, коментира пред БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му трябва да се знаят какви ще бъдат изискванията по отношение на брой секции за машинното гласуване. "Би било добре в близките дни да има пълна яснота по този въпрос, за да може да се проведе нормална подготовка", подчерта говорителят на ЦИК.

С финансирането също няма да има проблем за закупуването на устройствата, за да може всички детайли по процедурата да станат ясни, увери Томов.

Томов изтъкна, че трябва да има и изборни правила, които да изключват някой да получава достатъчен преференциален вот.

Относно купуването на гласове по време на изборите, Томов заяви, че това трябва да бъде работа на правоохранителната система, защото това е престъпление.

Припомняме, Законопроектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс беше приет от Народното събрание на 14 февруари 2019 г.

От ЦИК се оказали рецидивисти заради невъвеждането на машинното гласуване, заяви вчера омбудсманът Мая Манолова.

Правната комисия отхвърли ветото върху Изборния кодекс

Правната комисия отхвърли ветото върху Изборния кодекс

Депутатите скептични за машинното гласуване

Томов обясни и че в момента единствено жители на ЕС имат право да гласуват на евроизборите, а ситуацията във Великобритания е толкова специфична, че никой законодател не е предвиждал нещо подобно. "Все още не се знае дали Великобритания ще излезе от ЕС преди датата на евроизборите", допълни той.

Говорителят на ЦИК добави, че изборната активността нараства с всеки вот, за разлика от спада на гласуващите в Турция.

"Аз се надявам тази тенденция да се разшири и все повече хора, които живеят извън страната, да се възползват от правото си на глас. Преди да се пристъпи към гласуване, секции извън съюза се откриват, първо, в дипломатическите и консулски представителства, второ, на база на заявленията на хора, живеещи извън страната, които искат да гласуват. Където се натрупат повече от 100 заявления, се открива секция за гласуване. Но обикновено всичко зависи и от политиката на дадената държава", коментира Цветозар Томов.