Депутатите от Комисията по правни въпроси отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху текстовете в законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Народните представители гласуваха с 14 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържали".

Припомняме, Законопроектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс беше приет от Народното събрание на 14 февруари 2019 г.

В аргументите си председателят на ресорната парламентарна комисия Данаил Кирилов заяви, че в последните две седмици се получило пренасищане в общественото пространство с едни или други аргументи по темата за Изборния кодекс.

ЦИК се оказали рецидивисти според Манолова

ЦИК се оказали рецидивисти според Манолова

ЦИК нарушават закона с е-гласуването, а парламентът ще го узакони

Действително в тази материя са важни детайлите и добросъвестното отношение към тях, защото политическият дебат и политизирането на факти и обстоятелства, може да доведе до изкривяване на обществените възприятия, предупреди Кирилов.

Той призовава да се четат публичните документи, които са достатъчно подробни.

Въпреки, че нямаше представители на ЦИК в правна комисия, според Кирилов те са ревниви и в случаите, когато са идвали, са го правили, защото са имали консенсус и по-широка подкрепа за едно или друго решение.

Кирилов би приел ветото на президента, ако се коментираха облекченията за самостоятелно явяване на евроизборите. От ГЕРБ не подкрепят в цялост ветото на държавния глава.

"Исканията на ЦИК са налице", увери шефът на ресорната комисия, който коментира машинното гласуване. Според Кирилов не машините и хартиите ще решат политическите проблеми и проблемите с доверието. Проблемите с доверието си го правим ние, но добросъвестно трябва да следваме истината в дебата.

ЦИК готви обществена поръчка за устройства за машинно гласуване

ЦИК готви обществена поръчка за устройства за машинно гласуване

Информацията ще бъде публикувана на интернет страницата й

По думите му няма нищо противоконституционно в преференциите. Реално той призова Мая Манолова да даде за преценка текстовете на Конституционния съд, както се заканва.

В мотивите си проф. Емилия Друмева, от екипа на държавния глава посочи, че президентът Румен Радев е наложил вето върху текстовете в Изборния кодекс, като е изразил несъгласието си с отделните разпоредби на закона.

Тя настоя колкото и да се е изговорило по темата за преференциите, да се отчете полезният ефект, който се проявява в личностния избор на избирателя да повлияе върху подреждането на кандидатите в листата.

Според проф. Друмева на ЦИК се вменяват огромни по тежест и обем задачи, но това е до голяма степен бланкетно. Тя защити мотивите за налагане на вето, които отбелязват, че липсват критерии.

Проф. Друмева завърши с това, че съдебната и правосъдната система имат потенциал да наложат и да направят своите задължителни указания да се спазват, а не да се отстъпва прагматично "само и само да има лесно и постижимо решение".

ЦИК призна, че не може да гарантира сигурност за вот при всеобщо машинно гласуване

ЦИК призна, че не може да гарантира сигурност за вот при всеобщо машинно гласуване

Бюлетините ще са без номерация и слагат видеонаблюдение в секциите

Георги Чолаков от Върховния административен съд (ВАС) се противопостави на мотивите на проф. Друмева и заяви, че не подкрепя ветото на държавния глава.

От своя страна проф. Михаил Константинов, който е и бивш зам.-председател на ЦИК, коментира, че трябва да се промени законопроектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс. По думите му е безумно цяла Европа да се отказва от машинното гласуване, а ние да се хвърляме с главата надолу.

"Ще има сериозни проблеми и само с 3 000 машини", предупреди проф. Константинов, допълвайки, че другият проблем е в доверието на хората. Той е сигурен, че в някои секции може да се провали гласуването.

Данаил Кирилов също заяви, че широкото прилагане на машинното гласуване ще доведе до технически проблеми в изборния процес.

НПО-та предлагат членове за следващата ЦИК до днес

НПО-та предлагат членове за следващата ЦИК до днес

Избират нова ЦИК до 21 март