Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов е на мнение, че машинното гласуване е архаично и типично за слаби демокрации. Пред БНТ той даде пример с Венецуела, където президентът Николас Мадуро, по думите му, бил избран с 1.5 милиона фалшиви гласове. Нямало гаранции.

Според Кирилов машинното гласуване е вече дискредитиран метод. ГЕРБ са против този метод. Те също така винаги се разграничавали машинното от електронното дистанционно гласуване. В САЩ например машините били за сканиране на бюлетината.

ЦИК призна, че не може да гарантира сигурност за вот при всеобщо машинно гласуване

ЦИК призна, че не може да гарантира сигурност за вот при всеобщо машинно гласуване

Бюлетините ще са без номерация и слагат видеонаблюдение в секциите

И все пак - за евроизборите в страната машините за гласуване ще бъдат 3 000. За предстоящите местни избори щяло да има 6 000 машини за гласуване. След това всичко щяло да се случва на машини.

По думите на Кирилов доклади в ЦИК сочели, че електронното дистанционно гласуване не може да се въведе по сегашния закон. Дори социалистите признавали, че това щяло да бъде свръх разход.

Стойнев иска да влезем в 21 век с машинно гласуване

Стойнев иска да влезем в 21 век с машинно гласуване

Александър Ненков от ГЕРБ не иска държавата изхарчи 50 милиона лева на вятъра

Относно преференциалния вот шефът на правната комисия в НС посочи, че сегашните прагове ще бъдат запазени след решението на Изпълнителната комисия.
Както вече стана ясно обаче, ГЕРБ не били съгласни с останалите текстове, върнати с ветото на президента Радев - за машинното гласуване и за обжалваемостта на актовете на избирателните комисии. Към момента по тези въпроси се водели разговори с останалите парламентарни групи.

Над половината българи не очакват честни избори
Обновена

Над половината българи не очакват честни избори

50% от българите виждат ГЕРБ и ДПС в скрита коалиция