Повече от половината български граждани не очакват предстоящите избори за Европейски парламент да бъдат честни. Това показват данни от експресния сондаж по актуални теми на социологическата агенция "Галъп интернешънъл", проведено между 19 и 21 февруари между 800 души в страната.

На въпрос дали изборите ще бъдат по-скоро честни или нечестни 52% от анкетираните българи са посочили, че очакват нечестни евроизбори.
37% са на мнение, че евровотът ще бъде честен, а останалите 11% се колебаят.

Данните са в синхрон с традиционното за последните години съмнение сред обществото по отношение на честността на изборния процес - регистрирано неведнъж и отбелязано и в годишниците на "Галъп", пишат от агенцията.
Според анализаторите този път тревожното е, че броят на тези, които са на мнение, че изборите ще бъдат манипулирани, са повече от половината запитани.

Снимка 408303

Източник: "Галъп Интернешънъл"

Другата актуална тема - промените в Изборния кодекс - допълнително задълбочавала и без друго ниското доверие в изборния процес у нас.

Решението за връщане на преференциите по принцип се одобрявало сред обществото, но не успявало в достатъчна степен да отмени подозрението спрямо властта, че търси конюнктурни ползи с оглед предстоящите избори за ЕП.

Цели 59% от българите са съгласни с обвинението, че с промените в Изборния кодекс управляващите искат да постигнат "служебна победа" - теза, която беше заявена от държавния глава Румен Радев.
30% пък се противопоставят на това мнение, а останалите се колебаят.

ГЕРБ са изкушени от служебна победа на изборите, разкритикува Радев

ГЕРБ са изкушени от служебна победа на изборите, разкритикува Радев

Не е нормално правителството да научава от чужди посланици какво се случва у нас

"Високият процент критичност идва от това, че зад подозренията спрямо властта застават не само привържениците на парламентарната опозиция, но и хората, които не биха гласували, както и голямата част от другите опозиционно настроени респонденти", пишат "Галъп".

Като цяло българите автоматично подкрепяли всякакви форми на "отваряне" на Изборния кодекс към гражданите.
Например преференциалното гласуване се подкрепя от 70% от българите; машинното гласуване - от 75% от сънародниците ни; възможността всички българи в чужбина да могат да гласуват - от 78%.

Затова и 63% не одобряват гласуваните от ГЕРБ, ДПС и НФСБ промени в изборните правила, което на практика обезсили преференциалния вот.
24% подкрепят праговете в преференциите, а останалите 13% се колебаят.

Иначе решението на премиера за преосмисляне на промените в законодателството среща висока подкрепа - 74% от българите одобряват връщането на преференциите, а 17% - не.

Снимка 408313

Източник: "Галъп интернешънъл"

Въпреки това решение на Борисов обаче, ГЕРБ засега не могат да елиминират подозренията, че ДПС всъщност са скрит партньор на властта. Цели 50% от българите споделят мнението за скрита коалиция ГЕРБ - ДПС, а 28% - не.
По този въпрос 22% се колебаят.

"Равнището на принципно неприемане на евентуално пряко участие на ДПС във властта остава високо - 58%. На обратното мнение са 36%, а останалите се колебаят. Подобни нагласи не говорят за достатъчно развита демократичност на съзнанието - което да допусне, че всяка представена в парламента партия би следвало да има право на участие във властта", пишат от агенцията.

ГЕРБ в скрита коалиция с ДПС определят политиките на държавата от 10 години

ГЕРБ в скрита коалиция с ДПС определят политиките на държавата от 10 години

Нямало разлика между управляващи и опозиция

Относно решението на социалистите да напуснат парламента: 55% от респондентите не одобряват това, а 37% подкрепят червените.

Данните обаче едва ли отразяват в пълна степен решението на Нинова депутатите от БСП да се откажат и от заплатите си, тълкуват от "Галъп".