Централната избирателна комисия се готви да възложи обществена поръчка за осигуряване на специализирани устройства за машинно гласуване.

Информацията ще бъде публикувана на интернет страницата на Агенцията за обществени поръчки, "Профил на купувача" на интернет страницата на Централната избирателна комисия, както и "Официален вестник" на Европейския съюз.

Припомняме, драмата с машинното гласуване продължава от години.

Още преди предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 г. стана ясно, че от ЦИК заделят най-много 15 млн. за машинно гласуване. От ЦИК обявиха обществена поръчка за машините за изборите на 26 март. Решението за откриването на процедурата бе публикувано късно в петък на сайта на комисията - на 10 февруари 2017 г.

ЦИК бе принудена да обяви поръчката, след като Върховният административен съд (ВАС) я задължи да осигури машинно гласуване във всички избирателни секции, а не както първоначално бе предвидено само в 500.

Машинното гласуване - архаично и типично за слаби демокрации според Кирилов

Машинното гласуване - архаично и типично за слаби демокрации според Кирилов

Примерът бил Венецуела - Мадуро спечелил с 1.5 млн. фалшиви гласове

На 2 февруари стана ясно, че определените 30 млн. за този вот няма да стигнат за машинно гласуване. Тогава говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова обяви, че все още няма план сметка колко пари ще трябват за машинен вот. Не можело да пуснат обществена поръчка преди Указа на президента за датата на предсрочния вот.

Ден по-рано от Нова република коментираха, че при машинното гласуване няма изчезване на гласове. Тогава - на 1 февруари 2017 г., ВАС разпореди машинно гласуване навсякъде.

Дни по-късно - на 5 февруари 2017 г., ЦИК обяви, че машинно гласуване ще има, но седмици стана ясно, че такова все пак няма да се осъществи.

Година по-късно ЦИК предложи на депутатите да бъде отложено въвеждането на електронното дистанционно гласуване, предвидено за изборите за Европейски парламент през 2019 г., с мотива, че било сложно за избирателя и по-лесно за измами.

През ноември 2018 г. беше внесен законопроект от"Обединени патриоти" и ГЕРБ за отмяна на машинното и електронно гласуване.

По тази причина дни по-късно  омбудсманът изпрати отворено писмо в парламента, в което призова депутатите да изпълнят разпоредбите от Изборния кодекс, в частта за машинното и електронното дистанционно гласуване. По-късно пък се закани, че ще сезира Конституционния съд, ако това не бъде направено.

БСП пита кой се съмнява в честността на машинния вот

БСП пита кой се съмнява в честността на машинния вот

Защо ви е страх от явен, честен и прозрачен вот

В края на миналата година ЦИК призна, че не може да гарантира сигурност за вот при всеобщо машинно гласуване.

През февруари тази година сред промените в Изборния кодекс, които парламентът все пак прие, беше именно отлагането на машинното гласуване.  Седмица по-късно обаче президентът наложи вето над Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс с мотива, че отдалечават от честен и прозрачен изборен процес, като привилегироват партийната воля над тази на избирателите.

Вчера пък стана ясно, че ГЕРБ и Обединените патриоти отхвърлят наложеното от Радев вето.  По отношение на машинното гласуване Данаил Кирилов заяви, че го смята за архаично и типично за слаби демокрации. По негови думи доклади в ЦИК сочели, че електронното дистанционно гласуване не може да се въведе по сегашния закон и дори социалистите признавали, че това щяло да бъде свръх разход.

ЦИК призна, че не може да гарантира сигурност за вот при всеобщо машинно гласуване

ЦИК призна, че не може да гарантира сигурност за вот при всеобщо машинно гласуване

Бюлетините ще са без номерация и слагат видеонаблюдение в секциите