БСП искат да знаят дали някой се съмнява в честността на машинното гласуване. Някой съмнява ли се, че машинното гласуване е най-точният начин за отчитане на резултатите на изборите, запита червенят депутат Георги Свиленски по време на дебатите за Изборния кодекс в парламента.

Искаме ли електронно гласуване или не искаме, недоумява социалистът.

Пари има, 50 милиона лева има, всички сме съгласни, че това е най-честният вот, но не искате да го въведете, захапа той управляващите и посочи, че желание имало от 238 народни представили, но с гласуването машинното гласуване да се отложи, се разработва самосъхранение във властта.

Защо ви е страх от явен, честен и прозрачен вот, иска да знае той и попита защо трябва хората да се лъжат постоянно.

Той призова някой от управляващите да кажат защо не искат да се въведе машиното гласуване.

Съпартиецът му Христо Проданов не се съгласи с Георги Свиленски и заяви, че ако един български гражданин не спазва законът за него следват санкци, глоби, наказателно преследване и затвор. В същото време по думите му, ако на един гражданин от ГЕРБ не му харесва, вместо да го изпълнява, го променя.

"Не е въпросът дали искаме или не, а въпросът е за демокрацията", посочи той.

Социалистите смятат, че управляващите печелят изборите във всички цигански секции и затова не искат да се въведе машинното гласуване. Тезата заяви социалистът Драгомир Стойнев по време на дебатите за промените в Изборния кодекс в пленарна зала.

Той настоява за изцяло машинно гласуване във всички секции.

Герберът Тома Биков отговори на нападките на опозицията и призова депутаите да бъдат по-точни и умерени в изказванията си, защото въвеждането на машини е технически метод, а не фалшификация.

Тези нападки са част от вашата предизборна кампания, но когато я загубите, пак няма да разберете защо сте ги загубили, защото хората не искат фанатаци във властта, а искат спокойствие, захапа Биков опозицията.
"Хората искат стабилност и предвидимост, а не люшкане от едната страна в другата", подчерта герберът.

Днес се обсъжда един закон, който е незначим, защото всяка година, когато има избори, управляващите се опитват по един или друг начин да направят един изборен закон и в тези изборни правила да се въведат техните желания и щения, посочи депутатът от ДПС Рамадан Аталай.
Ако евентуално направим така, че въведем поетапно машинното гласуване, всички граждани трябва да се убедени, че гласът на гражданите е опазен, подчерта депутатът.

От ДПС подкрепят демократичните изборни процеси и настояват да се направи така, че хората да отидат свободно, спокойно и без страх да гласуват.

Аталай заяви, че той говори за демократизация на изборния процес, а БСП му говорят за пазарлъци. "Всеки който падне в опозиция обвинява управляващите, а когато сте на власт и се опрете до рамото на ДПС, тогава виждате, че не правят пазарлъци, а се опитваме да оправим държавата", обърна се той към социалистите.

В крайна сметка депутатите гласуваха да остане забраната за оповестяване на социологически резултати в изборния ден преди края му. Мнозинството отхвърли предложението на ГЕРБ.