Държавата и правителството имат задължение да спазват закона. Това заяви пред журналисти Трайчо Трайков във връзка с решението на Върховния административен съд (ВАС) да бъдат осигурени 12 400 машини за гласуване в цялата страна.

Коментарът бе направен, след като представители на "Нова република" почетоха жертвите на комунистическия режим у нас.

Трайков бе категоричен, че след като има закон, той е затова, за да се спазва. Трайчо Трайков коментира още, че при машинното гласуване няма мъкнене на чували, няма задраскване и преправяне на протоколи, няма изчезване на гласове.

Съдът разпореди машинно гласуване навсякъде
Обновена

Съдът разпореди машинно гласуване навсякъде

ВАС отмени решението на ЦИК за 500 секции

Мартин Димитров от своя страна допълни, че първото машинно гласуване в България е било преди осем години.

"Осем години не стигнаха на ЦИК и на различни правителства, за да сме подготвени", недоволства бившият депутат.

По думите му, ако оставят на тези хора въвеждането на машинно гласуване и 100 години нямало да стигнат. Той бе категоричен, че на фона на 3-те милиарда за "Белене", сумата, която щяла да бъде похарчена за въвеждането на машинното гласуване, е нищожна. Освен това е пестене на разход, тъй като когато се гласува с машини, могат да бъдат намалени комисиите като състав, не се харчи хартия, а в обществената поръчка следвало да участват много фирми, не една.

Мартин Димитров бе категоричен, че след като ЦИК не са поискали отлагане, законът е ясен и тези машини трябвало да бъдат осигурени. По думите му те могат да бъдат взети под наем, на ниска цена, на лизинг.

Димитров бе категоричен, че ако не бъдат въведени, резултатите от изборите за парламент могат да бъдат оспорени от всеки български гражданин.