Около 150 граждани се събраха пред Мемориала на загиналите при комунистическия режим по повод 1 февруари - Национален ден за почит жертвите на тоталитарния и комунистически режим.

С минута мълчание, на колене и запалена свещ гражданите почетоха паметта на хилядите загинали. Отслужена бе и заупокойна литургия. На церемонията от името на ПП ГЕРБ цветя и венци бяха поднесени от бившия председател на парламента Цецка Цачева и Димитър Главчев. Освен ГЕРБ, цветя поднесоха и представителите на ПП "Нова република" Методи Андреев, Мартин Димитров и Трайчо Трайков.

Отявлени демократи, сред които Стефан Софиянски, Евгени Михайлов, бившият председател на Народното събрание Александър Йорданов също дойдоха да сведат глави в памет на жертвите на комунизма.

РБ иска част от концентрационния лагер в Белене да стане място за почит

РБ иска част от концентрационния лагер в Белене да стане място за почит

Почетоха жертвите на комунизма пред мемориала пред НДК

Слово произнесе председателят на Съюза на организациите на репресираните пострадали от комунистическия режим доц. Драго Михалев. В него доц. Михалев осъди главния прокурор Сотир Цацаров и Конституционния съд, които по думите му са направили така, че у нас на практика да има "амнистия на престъпниците, които избиха цвета на българската нация".

"За пореден път, ние организациите на съюзите на репресираните извършваме това поклонение пред жертвите на комунистическия терор, обявени за мъченици от една част на нашата православна църква, друга част все още пълна със сътрудници на бившата Държавна сигурност, пипалата, на която продължават да действат и до днес", посочи още доц. Михалев.

Той благодари на депутатите Методи Андреев и Петър Славов за внесената поправка в закона, с която престъпленията на комунистическия режим вече нямат давност. Той припомни пред широката общественост, че главният прокурор е внесъл в Конституционния съд противно мнение, а там единствен Филип Димитров е гласувал против отмяната на този закон.

Освен недоволството си от отмяната на закона, събралите се граждани изразиха своето възмущение от действията на новоизбрания президент Румен Радев, който не е уважил церемонията. Упрекнаха го, че с това на практика, той доказва, че не е "обединител на всички българи" и припомниха, че в своя мандат президентът Росен Плевнелиев е присъствал всяка година.

С плакат в ръце те настояха за "Пълна и безусловна декомунизация и лустрация".

Бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева припомни, че денят се отбелязва от 2011 г. у нас.
"1-ви февруари е обявен за Ден на почитане на жертвите на тоталитарния комунистически режим, свързан с изпълнение на смъртните присъди на два състава от така наречения Народен съд", припомни парламентаристът.

На това място се събираме още веднъж в годината - 23-ти август - Международен ден за жертвите на комунизма, отбеляза още Цачева.

"Не трябва да забравяме, трябва да помним, страниците трябва да са прочетени, но в същото време трябва да мислим и занапред, за утрешния ни ден", категорична е Цачева. "За мен като убеден демократ е недопустимо по политически причини човек да се разделя с живота си", каза още тя.

Цецка Цачева отклони въпросите, свързани с решението на Административния съд за въвеждане на машинно гласуване в цялата страна.