Реформаторският блок (РБ) почете жертвите на комунизма пред мемориала пред НДК. Те поискаха част от концентрационния лагер в Белене да се превърне в място за почит. Найден Зеленогорски от Движение "България на гражданите" припомни, че на едно от последните си заседания кабинетът "Борисов 2" е прехвърлил имота на община Белене с идеята да започне изграждането там на мемориал за жертвите от тоталитарния режим.

Нека да направим така, че този мемориал да бъде факт, да отидат децата и внуците ни, за да знаят какво е било и то никога повече да не се повтаря, подчерта Зеленогорски. България е член на свободна Европа, ние сме част от НАТО. За нас, нашият цивилизационен избор и нашият национален интерес може да бъде реализиран единствено в рамките на свободната общност, посочи още той.

На свой ред лидерът на БЗНС Николай Ненчев се възмути, че с червена боя е осквернен мемориалът. Говорим за помирение, посочи бившият военен министър и се възмути, че са зацапани с боя тези страдалци. За пореден път се налагало паметникът да бъде почистен.

Срещу тези хора, които цапат имената и паметта на хората, ще имаме работа на тези избори, прогнозира Ненчев. Според него всичко това е тъжно. Срещу какво протестират, недоумява лидерът на БЗНС. Той припомни, че жертвите на комунизма насилствено са лишени от правото си на живот. Срещу наследниците на тези хора (бел. ред. на комунистите) ще се изправим, за да търсим справедливост, подчерта Николай Ненчев. Той посочи, че вярва в каузата на тези жертви. Тъжно е днес, заяви още бившият военен министър.

Румен Христов от СДС също уважи тъжното събитие и припомни, че на днешната дата 1945 г. се унищожава част от интелигенцията на България. Никога няма да забравим зверствата на комунизма, подчерта той. По думите му, въпреки че е малка държава, България е с най-много жертви от зверствата на тоталитаризма. Десетки, стотици хиляди намериха смъртта си в лагерите, заяви Христов. Според него младото поколение трябва да знае какво се е случило в периода на комунизма у нас.

Дори в този ранен час, въпреки студеното време, граждани не се бяха изплашили и дойдоха да поднесат цветя пред жертвите на тоталитаризма.

Официалната церемония по почитането им е в 11.00 часа.