От вчерашните разговори стигаме до единно решение да бъде отхвърлено ветото на президента. Това заяви Цветан Цветанов пред журналисти в парламента.

Той подчерта, че твърденията на президента, че няма съдебен контрол, не отговарят на истината. По думите му съдебният контрол остава и дори става много по-добър.

Цялата процедура, която се прилага по съдебния контрол, е същата, която се прилага и при актове, издадени от областния управител в дадена област, заяви Цветанов. ЦИК не се произнася, защото с 2/3 е блокирана тази възможност и не се изпълнява съдебното решение. Единствената институция, която може да каже дали едно решение е законосъобразно това е българският съд, отбеляза Цветанов.

ГЕРБ и ОП правят план за действие по президентското вето

ГЕРБ и ОП правят план за действие по президентското вето

На "колегиална творческа среща", по думи на Сидеров

Председателят на ПГ на ГЕРБ призова да не се правят спекулации с темата за ограничаване на права.

Може би ще трябва да изпратим стенограмата от правната комисия на президента и неговия екип, за да се запознаят не с аргументите на политиците, а на представените на съда. Така Цветанов коментира мотивите, които е изложил във ветото си президента.

Ние не искаме да се правят внушения и манипулации, че някои иска да ограничи изборни права, посочи Цветанов. По думите му всичко е една политическа спекулация.

Цветанов не пропусна да отбележи по отношение на напускането на пленарна зала от страна на депутатите от БСП, че когато не идваш на работа и не изпълняваш дейността, за която си избран, няма как да получиш обществена подкрепа или съответната изборна победа.

Той е категоричен, че политика на инат не се прави. Според него в момента начинът, който имат на работа, е много по-комфортен.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров изтъкна, че отхвърлянето на ветото на президента не е опит за конфронтация. "Аз съм сигурен, че Румен Радев е имал благородни намерения", заяви Сидеров, но по думите му екипът на президента го е подвел, тъй като мотивите не са изпипани.

БСП очакват отхвърляне на ветото за Изборния кодекс

БСП очакват отхвърляне на ветото за Изборния кодекс

Според ГЕРБ няма предопределено гласуване на отлагателното вето

Припомняме, анонс, че мнозинството ще отхвърли и това президентско вето беше даден и вчера.

Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс беше приет от 44-то Народно събрание след маратонско гласуване от над 14 часа на 15 февруари 2019 г.

Промените предизвикаха скандал заради вдигането на прага на преференциите, отлагането на машинното гласуване, отказа от избор на нова ЦИК и други. Още тогава държавният глава румен Радев се изказа критично към промените и даде знак, че за пореден път ще упражни правото си на вето.

Промените станаха повод опозиционната партия БСП да заяви, че нейните депутати напускат парламента.

За вето призоваха редица опозиционни партии, както и граждански сдружения. Омбудсманът Мая Манолова дори заяви, че промените ще бъдат дадени на Конституционния съд.

Заради скандала от ГЕРБ дадоха крачка назад и обявиха, че ще върнат предишното положение, но депутатите от управляващата коалиция се оказаха в юридическия казус това да не може да стане, тъй като измененията и допълненията са минали на гласуване в пленарна зала и предстои тяхното обнародване. Паралелно с това представители на ДПС в един глас започнаха да отричат тяхно настояване да е промяната, довеждаща до практическа отмяна на преференциите.

Румен Радев призова опозицията в лицето на БСП да се върне в парламента, но това беше категорично отхвърлено.