ПП ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин преференциалното гласуване. Това стана ясно след Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

ГЕРБ е единствената партия, която се в слушала в гласа на хората, посочи Георги Марков.

За да не бъдат обвинени, че нарушават закона, опорочавайки изборите, от ГЕРБ са решили да открият нова процедура по избор на ЦИК, стана ясно от думите му.

Ние все още не сме преглътнали Костинброд, посочи Марков. Според него няма как едновременно да вървим към еврото и да въвеждаме машинно гласуване, което няма никъде в Европа.

От ДБ настояват президентът да наложи вето и на Изборния кодекс

От ДБ настояват президентът да наложи вето и на Изборния кодекс

Под въпрос е достъпът до правосъдие на гражданите

Не може да има избори по сегашната пропорционална система, за която са гласували 500 000 души, посочи той и подчерта, че единствените мажоритарници и единствените, които зачитат демокрацията, са ГЕРБ.

Цветанов сам признал, че ДПС крепи правителството, според Малинов

Цветанов сам признал, че ДПС крепи правителството, според Малинов

От Демократична България призовават за единно явяване на евроизборите

Марков напомни, че след 3 месеца предстоят евроизбори, които са много важни за Европа и България.

Идеята на ГЕРБ е да покаже каква Европа искаме и каква да бъде България в нея.

Той припомни, че през последната година и половина България е станала водеща на Балканите. Според Марков България никога не е имала такъв успех досега.

Премиерът Бойко Борисов иска задействане на законови методи за избор на нова прозрачна и ясна Централна избирателна комисия (ЦИК). Това разпореди именно той след Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Преференцията не е отпаднала, а е вдигнат нейният праг, посочи премиерът и допълни, че от ГЕРБ имат депутатите с преференции и това не ги притеснява.

Борисов напомни, че предишната Централна избирателна комисия била прекратена предсрочно, когато ГЕРБ били опозиция. Тази избирателна комисия и този закон бил промотиран изцяло от Мая Манолова.

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

Няма кой и какво да стабилизира това управление, по думите на Йордан Цонев

Президентът Румен Радев бил избран по настоящите изборни правила и тогава ГЕРБ не били възразили.

Струва ми се нахално от тяхна страна да изопачават действителността, посочи премиерът.

"БСП ме издебва, когато съм в чужбина и създават напрежение. Те съумяват с една лъжа да вдигнат общественото напрежение и не могат да ни извиват ръцете", подчерта Борисов.

Той даде да се разбере, че когато искал подкрепа от ДПС, публично им казвал благодаря.

"Ние първи внесохме мажоритарния закон, а и ние винаги като партия сме избирани мажоритарно. Не искаме да оставим оттенък, че на нас изборните правила ни влияят", заяви той.

Нинова отказала грозен пазарлък за Изборния кодекс
Обновена

Нинова отказала грозен пазарлък за Изборния кодекс

Депутатите на БСП напускат парламента

Борисов обясни, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов го информирал по отношение на осигуряване на кворума и той поканил "Обединени патриоти" на среща, тъй като всички трябва да ходят на работа.

Ако искаме да сме управляваща коалиция, всички трябва да ходим на работа, категоричен бе премиерът.

От ГЕРБ считат, че не може да има избори по сегашната пропорционална избирателна система, защото тя обрича на вечни коалиции.

От тук нататък ще се говори само за Европа, за приноса на ГЕРБ в Европа и за поредната победа на партията, посочиха те.

Стабилността на НС зависела от Изборния кодекс, призна Цветанов

Стабилността на НС зависела от Изборния кодекс, призна Цветанов

По думите му ГЕРБ може да участва в избори по всякакви правила

Междувременно, Цветан Цветанов обясни в своя Фейсбук профил, че "след обстоен анализ, който извършихме заедно с премиера Борисов и членовете на Изпълнителната комисия, смятаме за наложително да преразгледаме промените в Изборния кодекс. При това ще го направим независимо от това дали Президентът ще наложи вето или не".

Припомняме, миналата седмица левите обявиха, че ще се обърнат към омбудсмана и президента заради промените в Изборния кодекс. Нинова бе убедена, че ГЕРБ ще се опитат да фалшифицират изборите. Соцлидерът призова Румен Радев да наложи вето на Кодекса. Президентът разкритикува законодателните инициативи, заявявайки, че управляващите са изкушени от служебна победа.

Дебатите по предложенията за промени в Изборния кодекс в пленарна зала продължиха цял ден. След бурното начало с взаимни обвинения, правната комисия се събра на извънредно заседание, което депутатите от БСП демонстративно напуснаха заради несъгласието си с почти всички промени.

Сред промените бяха отпадането на преференциалния вот, отлагане на машинното гласуване, оповестяването на социологически проучвания. Не минаха предложенията на ДПС за агитация на майчин език с преводач, както и за разкриването на изборни секции в чужбина.

ГЕРБ внесе в НС промени в Изборния кодекс за възстановяване на преференцията

ГЕРБ внесе в НС промени в Изборния кодекс за възстановяване на преференцията

В сряда правната комисия разглежда правила за избор на нов състав на ЦИК

От ВМРО се противопоставиха на отпадането на преференциалния вот, но пленарна зала го одобри.

Много извънпарламентарни партии се обявиха против прокарването промени в Изборния кодекс, като дори от Обществения съвет към ЦИК разкритикуваха въвеждането на промени до една година преди изборите.

Социолози посочиха, че допускат произнасяне на Конституционния съд. Те се обявиха за механичното преброяване на бюлетини, тъй като при него най-лесно могат да се открият евентуални злоупотреби.

От своя страна от асоциация "Прозрачност без граници" разкритикуваха остро народните представители. Според тях промените в Изборния кодекс са били непрозрачни, хаотични и в нарушение на международните стандарти.

ДБГ иска от президента Консултативен Съвет с тема фалшифициране на изборите

ДБГ иска от президента Консултативен Съвет с тема фалшифициране на изборите

Липсва, каквато и да била градивност в действията на ГЕРБ