ДПС са скандализирани от това, че в обществото няма разбиране за същинските проблеми и приоритети, а реакция предизвикват манипулативни тези, като тази за премахване на мажоритарния елемент във вота с преференциите.

Реакцията на обществото на повишаването на прага за преференциите, Йордан Цонев определи в студиото на Нова телевизия като "абсолютна нечувствителност на обществото за приоритизирането на действителните проблеми". В момента, по думите на Цонев, е суспендирано фундаментално право на българските граждани.

Цветанов сам признал, че ДПС крепи правителството, според Малинов

Цветанов сам признал, че ДПС крепи правителството, според Малинов

От Демократична България призовават за единно явяване на евроизборите

Най-важното, по думите на Йордан Цонев, е лишаването от правото на глас на над 2 млн. български граждани - право, регламентирано от Конституцията.

Цонев изказа надежда, че ако президентът наложи вето и атакува през Конституционния съд Изборния кодекс ще обърне внимание и на това - правото на всички български граждани да гласуват е право от по-висок ред - конституционален - от правото на преференциите, което се дава от закона.

По думите на Цонев от ДПС винаги последователно са защитавали интересите на българските граждани и европейската ориентация на страната. Той припомни, че неведнъж, като последния път е само преди няколко месеца, с резолюция на ЕП са настоява да се осигурят условия за гласуване на всички граждани.

Според Йордан Цонев възмущението от вдигането на прага на преференцията е абсолютно неаргументирано, тъй като реално идеята за мажоритарен вот не се осъществява.

Преференциите и до този момент работят в полза контролиране на вота и за корпоративен вот. Депутатът от ДПС призова да се проверят действията и какво действително са направили до този момент т.нар. мажоритарни кандидати или тези, избрани с преференции и даде пример с представител на партията си Ангел Исаев, който е избран от листата на ДПС, "качил се е на подкрепата на ДПС, събрал е роднини и близки", но не е направил нито едно изказване или предложение в парламента.

Според Цонев трябва да се провери тази преференция действително ли създава възможност за избиране на личности или създава възможности за контролиране на вота, за корпоративен вот, за манипулации.

Йордан Цонев коментира и изказването на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който призна, че миналата седмица с гласуването на промените в Изборния кодекс (подкрепа ГЕРБ имаха от ДПС и част от патриотите) се е осигурила стабилността на Народното събрание и по този начин на управлението.

Според Цонев това е трактовка на господин Цветанов, а ДПС са последователни в политиката си и за това за какво настоява. Основна тема на обсъждането на промените в Изборния кодекс в стаята на ПГ на ДПС, по думите на Цонев, е било машинното гласуване, за което ДПС настоява. Направен е компромис заради техническата невъзможност то да се въведе.

По думите на Йордан Цонев ДПС не подкрепят управлението, а това управление няма кой да го стабилизира, тъй като то е нехомогенно в самия си генезис.

ДПС продължава да не споделя тезата за нуждата от предсрочни парламентарни избори, заяви още депутатът и припомни основната теза от годишната реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в която се иска смяна на модела на сформиране на мнозинствата - от аритметични мнозинства към програмни мнозинства.

Джейхан Ибрямов отрича да има сговор ГЕРБ - ДПС

Джейхан Ибрямов отрича да има сговор ГЕРБ - ДПС

Отнети са конституционните права на български граждани, които живеят в страни извън ЕС

Йордан Цонев увери, че ДПС не правят никакви задкулисни договорки, а по твърде много теми имат диаметрални различия с БСП. От ДПС подкрепят ГЕРБ само по въпроси, които са част от програмата на Движението.