Преференцията вече няма да може да бъде използвана от българските гласоподаватели. Това потвърди българският евродепутат Светослав Малинов пред bTV.

Според него обаче има и други неща, които са не по-малко опасни. Като пример той посочи обжалването на решенията пред Избирателната комисия, което ще става на по-ниско ниво. Част от съдилищата на местно ниво са чувствителни към политическите сили на местно ниво, напомни той.

Според Малинов проблемно е и вземането на решения с обикновено мнозинство, при положение че управляващите имат такова в СИК и РИК.

Това е дори по-опасно от преференцията, заяви евродепутатът и посочи, че тези промени са основанията за манипулации, тъй като много от решенията вече ще се взимат само от управляващите, без да им е нужна подкрепа на опозицията.

Нинова отказала грозен пазарлък за Изборния кодекс
Обновена

Нинова отказала грозен пазарлък за Изборния кодекс

Депутатите на БСП напускат парламента

Малинов осъди и падането на образователния ценз.

Много от хората - очевидно некомпетентни, ще бъдат подставени лица, решенията ще взимат с просто мнозинство, командвани от няколко по-опитни души, с малка възможност за обжалване - съвършено ясна акция срещу демократичните права на българите, осъществена от ГЕРБ и ДПС, обобщи той.

Малинов изрази мнение, че от ДПС са постигнали целите си през ГЕРБ, тъй като най-опасните искания, с които са се съобразили от ГЕРБ, са именно техни.

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

Няма кой и какво да стабилизира това управление, по думите на Йордан Цонев

Признанието на Цветан Цветанов, че правителството щяло да падне, ако не се приемат тези промени, е ясно признание, че ДПС крепи правителството, заяви евродепутатът.

Според него в момента става настъпление срещу прозрачността на изборите и демократичността им. Той припомни, че на предишните избори българските избиратели с радост са се възползвали от преференцията, и пресметна, че повече от половината биха използвали преференциите и на предстоящите евроизбори.

БСП обвини управляващите, че гласуват на тъмно Изборния кодекс
Обновена

БСП обвини управляващите, че гласуват на тъмно Изборния кодекс

Зарков е учуден, че все още има 8% от българите, които вярват на парламента

Въпреки че Малинов се съгласи, че отпадането на преференциите няма логика от страна на ГЕРБ, според него ситуацията е такава, че няма значение какво искат те, а какво иска ДПС.

Той посочи, че приетите промени сочат за едно ново пропадане на българското управление, защото са посегнали на демократичните права.

Евродепутатът каза още, че тези промени са повод от Демократична България да призоват за единно явяване на евроизборите.

БСП напуснали парламента, защото не им оставало друго

БСП напуснали парламента, защото не им оставало друго

На всички стана ясно, че това управление зависи от ДПС, смята Вигенин

Да имаме единна обща листа, която заедно ще подредим с кандидати от всички партии, обясни той и допълни, че до края на деня от партията ще отправят призив за единна обща листа за евроизборите към ДБГ и СДС. Ако предложението бъде прието, ще решат заедно кой ще води тази листа.

Запитан какво мисли за вчерашното напускане на БСП в парламента, Малинов каза, че не го е впечатлило. Той обаче бил впечатлен от еволюцията им относно изчистването на избирателните списъци.

Стабилността на НС зависела от Изборния кодекс, призна Цветанов

Стабилността на НС зависела от Изборния кодекс, призна Цветанов

По думите му ГЕРБ може да участва в избори по всякакви правила

"Спомням си яростната им съпротива срещу това, а сега са в обратна посока. Еволюцията или лицемерието е налице", посочи той.

Относно случая Гебрев и връзката на страната ни с Венецуела Малинов бе категоричен, че те злепоставят България, тъй като и в двата случая българските служби са показали неспособност да се справят.

Недоверието към нас нараства, което е жалко, защото добрите намерения на правителството не могат да бъдат подплатени с ясни действия, заключи той.

Радев обмислял дали да наложи вето на промените в Изборния кодекс

Радев обмислял дали да наложи вето на промените в Изборния кодекс

Щял да реши, след като се върне в президентството