Президентът Румен Радев обмисля дали да наложи вето на приетия Изборния кодекс. Това каза самият той пред БНР по време на посещението си в Хасково, където участва в дискусия с представители на регионалния бизнес и на техни международни партньори. Той обаче щял да реши това окончателно, след като се върне в президентството.

На днешната среща с бизнеса държавният глава заяви, че властта трябва да осигури прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда, както и да се гарантират ясни критерии и еднакви условия за достъп на всички фирми до обществените поръчки.

Каквито и икономически, данъчни и социални модели да разработваме и да прилагаме, те няма да имат ефект, ако не се смени радикално политическата среда и стилът на управление в държавата, коментира още Радев.

Манолова дава Изборния кодекс на конституционните съдии

Манолова дава Изборния кодекс на конституционните съдии

Всяка следваща поправка отнема още и още права, негодува тя

Държавният глава посочи, че всички в обществото трябва да настояват за по-голяма прозрачност и отговорност на политическия елит за начина, по който се вземат важни управленски решения, особено когато става въпрос за изразходването на публичен ресурс. Ние трябва да настояваме властта да изпълнява по най-добрия начин обществения договор, категоричен бе той и допълни, че това означава да се осигури прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда.

Според държавния глава е от съществено значение да се гарантират прозрачни и ясни критерии и еднакви условия за достъп на всички фирми до обществени поръчки.

По думи на Радев основният проблем на българската икономика е липсата на достатъчно кадри. Президентът отново подчерта, че за да се променят тези негативни тенденции, е необходимо общонационално усилие.

Президентът открои и необходимостта държавата да се ангажира с развитието на перспективно образование.

Става дума не само за основно и висше, а особено за средно професионално образование, което да бъде ориентирано към икономическите специфики на всеки регион, обясни той.

ЦИК: Изборни правила не се променят преди избори

ЦИК: Изборни правила не се променят преди избори

На разположение са с експертиза за постигане на високо обществено доверие

Според него административната и финансовата децентрализация на общините също ще допринесе за това гражданите да бъдат ангажирани с проблемите и тяхното решаване.

Ако държавата успее да осигури необходимите условия, българският бизнес ще разгърне много бързо своя потенциал и ще постигне бързи и осезаеми резултати за цялото общество, заяви Радев.

Като съществен проблем пред българската икономика президентът открои сферите, "в които има изкривяване на пазарните отношения, а в някои на практика няма пазарни отношения - най-вече при разпределянето на крупни инфраструктурни проекти със съмнителни обществени поръчки".

Липсата на ясни перспективи за развитие пред българската енергетиката, задълженията на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" от близо 1 млрд. лева, преговорите с "ЕЙ и ЕС Гълъбово" и "КонтурГлобал", неяснотата пред ядрената енергетика, както и неучастието на страната ни в европейски проекти за разработване на перспективни енергийни източници също бяха посочени от президента като въпроси, за които са необходими ефективни решения.

Относно въвеждането на еврото у нас президентът подчерта, че това е стратегическа цел за страната ни, която обаче изисква предварителна оценка на рисковете и програми за тяхното минимизиране.

ГЕРБ са изкушени от служебна победа на изборите, разкритикува Радев

ГЕРБ са изкушени от служебна победа на изборите, разкритикува Радев

Не е нормално правителството да научава от чужди посланици какво се случва у нас