Икономическото и социално сближаване в Европейския съюз няма алтернатива и България и Португалия ще продължат да работят за съхраняване на кохезионната политика като фактор за преодоляване на различията в Европа.

Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на министър-председателя на Португалската република Антонио Коща, които днес проведоха среща в Лисабон.

Сред темите, които двамата обсъдиха, бяха дебатът за бъдещето на Европа, европейската перспектива на Западните Балкани, както и възможностите за развитие на икономическите връзки между България и Португалия.

Президентът призова португалския бизнес да инвестира повече у нас

Президентът призова португалския бизнес да инвестира повече у нас

Обсъдено бе и създаване на е-платформа за обмяна на информация между агенциите

Президентът Радев заяви, че е поставил въпроса за пакет "Мобилност" на всички свои срещи в Лисабон.

По негови думи португалската страна напълно разбира какви негативни ефекти ще има този пакет върху страни, които са отдалечени от Централна Европа по чисто географски признак. Той посочи, че Португалия ще гласува според динамиката на процеса в комисиите в Европейския парламент, но напълно оценяват негативните последствия.

Според българския държавен глава Португалия може да бъде пример за държава, която отстоява своите интереси в еврозоната - страната предлага да има отделен бюджет за еврозоната, който да бъде от помощ на тези държави, които са по-изостанали в своето икономическо и социално развитие, така че да запазват и развиват своята конкурентоспособност.

Румен Радев коментира още, че България цели пълноценна интеграция в европейските структури, което включва членство в Шенген и еврозоната.

Радев от Лисабон: Нов подход за бежанците е нужен

Радев от Лисабон: Нов подход за бежанците е нужен

България и Португалия са сред най-заинтересованите

Слепият ентусиазъм обаче невинаги е полезен, предупреди президентът и посочи като пример споделения от министър-председателя Антонио да Коща опит на Португалия, която след приемането на еврото е имала и период на икономически трудности. По тази причина той призова България да се поучи от проблемите, които са срещнали държавите, въвели еврото преди нас.

Еврозоната - да, но трябва да имаме много задълбочена и откровена оценка на риска и много ясни предварителни мерки как да минимизираме потенциалните рискове пред българската икономика и българските граждани, категоричен бе Радев и допълни, че ако трябва да се бърза за нещо, това е увеличаване на административния капацитет и повишаване на доходите по съвет на еврокомисаря Валдис Домбровскис.

Румен Радев обсъжда пакета "Мобилност" в Лисабон

Румен Радев обсъжда пакета "Мобилност" в Лисабон

Българският и португалският президент обсъждат и миграционния натиск

В противен случай негативите ще понесат българските граждани, изтъкна той.

През втория ден от посещението си в Португалия държавният глава разговаря и с председателя на Асамблеята на Португалската република Едуардо Феро Родригеш и представители на парламентарната група за приятелство с България.

В Лисабон Радев се срещна и с кмета на града Фернандо Медина, който му връчи на Почетния ключ на града на тържествена церемония.

По-късно президентите на България и Португалия заедно разгледаха стария град в Лисабон.