"Увеличаването на двустранния стокообмен между България и Португалия е обща цел за институциите от двете държави, но освен търговията, устойчиви резултати могат да бъдат постигнати чрез увеличаване на взаимните инвестиции." Това заяви държавният глава Румен Радев на работна среща в Лисабон с представители на португалски компании, които планират да инвестират или да разширят присъствието си в България.

По думите на президента българските фирми могат да бъдат партньори на португалския бизнес за реализацията на нови проекти.

Според представители на бизнеса, България и Португалия могат да обединят усилията си, за да увеличат износа на своите фирми в Европа. Те открояват като предимство на България качествените специалисти, които по думите им заради демографската криза и миграцията все по-трудно се намират.

Една от португалските компании е закупила заводи у нас за производство на стъклен амбалаж и планира да инвестира още 300 млн. евро за разширяване на своите мощности, както и да създаде свой регионален управленски и счетоводен офис.

По време на разговорите беше обсъдено и създаването на електронна платформа за обмен на информация между агенциите.

В срещата участваха изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, изпълнителният директор на "Национална компания индустриални зони" Антоанета Барес, управителят на Агенцията за инвестиции, износ и търговия Португал глобал Антонио Силва, президентът на Португалската търговско-промишлена палата Бруно Бобоне, началникът на португалския клон на Европейската инвестиционна банка Ким Крейлгард, ръководители на фирми в сферата на туризма, енергетиката, комуникациите, производството на храни и опаковки.

Преди това в Лисабон президентът Румен Радев разговаря и с председателя на Асамблеята на Португалската република Едуардо Феро Родригеш. Българският държавен глава беше посрещнат с церемония в двореца "Сао Бенто".