Президентът Румен Радев е на официално посещение в Португалия, съобщиха от Администрацията на президента.

Очаква се двамата президенти Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза да обсъдят подготвяния пакет Мобилност-1, който засяга интересите на десетки хиляди български граждани и има огромен ефект върху българската икономика, растежа на националния доход и заетостта. Разговорът ще бъде в двореца "Белем".

България и Португалия споделят сходни позиции. И в двете държави се смята, че приемането на пакета ще има негативен ефект за редица европейски държави и не съответства на фундаментални европейски ценности, принципи и политики.

Втората важна тема между Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза е за миграционния натиск към Европа. Двамата ще обсъдят и реформирането на европейската политика за предоставяне на убежище, което да облекчи държавите, които охраняват външните европейски граници.

Българският президент вече изрази българската позиция по темата в писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни преди гласуването на документа.

Пакет "Мобилност" на косъм да постави началото на края на ЕС

Пакет "Мобилност" на косъм да постави началото на края на ЕС

Това заявиха българските членове на ЕП в своя обща позиция

Българският държавен глава и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония на площада на Империята в Лисабон от президента Марсело Ребело де Соуза.

В манастира "Жеронимош" Румен Радев положи венец и отдаде почит пред паметта на големия португалски поет Луиш Ваш ди Камойнш.