Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за Изборния кодекс. Новината съобщи самата тя в парламента. Според нея измененията са грубо посегателството върху правата на българските граждани.

Отнемат правото на българите да гласуват за личности, отсече тя. Преференцията вече става абсолютно безсмислена, това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лева, изтъкна общественият защитник. Именно толкова гласове са нужни за разместване на листата. Това било невъзможно да се случи. Лишават се българите зад граница от възможност да гласуват, защото за пореден път електронният вот не се въвежда. Манолова не е доволна, че се орязва и обжалването на актове на изборните комисии.

Социолози предполагат намеса на Конституционния съд за Изборния кодекс

Социолози предполагат намеса на Конституционния съд за Изборния кодекс

Биков: ГЕРБ се съобразили с ДПС, "Воля", "Обединени патриоти" и дори БСП за кодекса

Тя не приема критиките относно изготвения от нея кодекс в качеството й на законотворец. Именно тя дала възможност за преференциален вот и да се избират кметове на малки населени места. Всяка следваща поправка отнема още и още права, недоволна е Манолова. Изборният кодекс ставал все по-трагичен.

Припомняме, преди дни левите обявиха, че ще се обърнат към омбудсмана и президента заради промените в Изборния кодекс. Нинова бе убедена, че ГЕРБ ще се опитат да фалшифицират изборите. Соцлидерът призова Румен Радев да наложи вето на Кодекса. Президентът разкритикува законодателните инициативи, заявявайки, че управляващите са изкушени от служебна победа.

Вчерашният дебат по предложенията за промени в Изборния кодекс в пленарна зала продължи цял ден. След бурното начало с взаимни обвинения, правната комисия се събра на извънредно заседание, което депутатите от БСП демонстративно напуснаха заради несъгласието си с почти всички промени.

ЦИК: Изборни правила не се променят преди избори

ЦИК: Изборни правила не се променят преди избори

На разположение са с експертиза за постигане на високо обществено доверие

Заседанието обаче продължи, като работното време бе удължено, а заседанията на комисиите бяха отменени.

Припомняме, че сред промените бяха отпадането на преференциалния вот, отлагане на машинното гласуване, оповестяването на социологически проучвания.

Не минаха предложенията на ДПС за агитация на майчин език с преводач, както и за разкриването на изборни секции в чужбина.

От ВМРО се противопоставиха на отпадането на преференциалния вот, но пленарна зала го одобри.

Много извънпарламентарни партии се обявиха против прокарването промени в Изборния кодекс, като дори от Обществения съвет към ЦИК разкритикуваха въвеждането на промени до една година преди изборите.

ГЕРБ са изкушени от служебна победа на изборите, разкритикува Радев

ГЕРБ са изкушени от служебна победа на изборите, разкритикува Радев

Не е нормално правителството да научава от чужди посланици какво се случва у нас

Днес социолози посочиха, че допускат произнасяне на Конституционния съд. Те се обявиха за механичното преброяване на бюлетини, тъй като при него най-лесно могат да се открият евентуални злоупотреби.

От своя страна от асоциация "Прозрачност без граници" разкритикуваха остро народните представители. Според тях промените в Изборния кодекс са били непрозрачни, хаотични и в нарушение на международните стандарти.